Excentrisk träning

Träningsvärken. Den är grotesk. Ni som tränar borde verkligen prova att ändra till excentriska övningar (använd tyngre vikter och håll emot på vägen tillbaka) någon gång, bara för att känna efter. Om ni tränar biceps till exempel, ta en hantel som är så tung att du inte skulle klara mer än 2-3 repetitioner i vanliga fall, sitt och luta armbågen mot knät. Hjälp till att lyfta upp den, men håll bara emot med armen du tränar på väg ner. Tre set senare, så kan de flesta inte räta ut armarna två dagar senare.

Nu är alla mina övningar excentriska, med fokus på rygg, ben, bål och rumpa. En av övningarna jag fick är helt störd. Man ska stå upp på knä, och vara fixerad med rak kropp. Någon måste trycka ner fötterna bakom en (lämpligtvis frågar man den snyggaste killen på gymmet), och sen tippar man helt enkelt hela kroppen långsamt framåt, utan att böja höften. Jag antar att man ska nästan lägga sig ner raklång, men så långt kommer inte jag. 45 grader ungefär, sen får jag sendrag och ramlar ihop. Varje gång. Och jag ska göra 3 x 10. Men vänta bara, om två veckor ska jag vara bäst.

Ska göra det här programmet, som tar nästan två timmar med uppvärmining och stretching, tre gånger i veckan. Hade jag inte ont innan så lär jag ha det framöver. Gjorde en genomgång hos sjukgymnasten i förrgår, genomförde hela i går, är döende i dag. Och nej, det är inte min handstil, tack och lov.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/excentrisk-traning/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Pain is weakness leaving the body… 😉

   • on mars 15, 2012 at 09:38
   • Svara

   Verkligen! Fast i mitt fall (med diskbråck och sånt) så verkar det finnas en himla massa svaghet i så fall… Men när det gäller träning håller jag med dig! 🙂

 2. Jag googlade och fick svaret att det är träning där muskeln ansträngs på ett bromsande sätt och att det ska lindra smärta i senor. Stämmer det?

   • on mars 15, 2012 at 09:43
   • Svara

   Precis! Det är riktigt bra för muskeltillväxten och mer skonsamt. Om du föreställer dig bänkpress, så håller man helt enkelt emot när man för stången ner mot bröstet, och helst ska man ha så tungt att man inte själv orkar lyfta upp den utan någon som hjälper till. Man är mycket starkare i den bromsande rörelsen.

  • Anna on mars 15, 2012 at 10:35
  • Svara

  Jag har börjat med nåt som heter Milon, det är separat excentriskt och koncentriskt motstånd i varje maskin. Håller på att bli groteskt stark 🙂

   • on mars 15, 2012 at 10:38
   • Svara

   Åh, det är skitsmarta maskiner! Kör väldigt lätt koncentriskt och aptungt excentriskt ett tag. 😀

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.