Man dör även utan skrämselpropaganda

Häromdagen skrev jag om att man tydligen dör i förtid om man äter en portion rött kött om dagen, och hur den artikeln så lustigt var placerad bredvid en som handlade om LCHF. I dag är det Aftonbladets tur att vara knasiga: ”Så fixar du LCHF – utan rött kött”, såklart.

De skriver att många som äter enligt LCHF gör misstaget att äta för mycket rött kött, och framför allt processat kött. Det var inte riktigt så dieten var tänkt, enligt Tommy ­Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet. De bör äta mer kyckling, fisk, mjölkprodukter och grönsaker.

Fast självklart borde alla se över sin köttkonsumtion, inte bara de som är på diet, utan även ur miljösynpunkt. Svenskarnas köttintag ökar stadigt, och ligger nu på 64,2 kilo om året. Men nog om det. Tidningen listar några olika sorters mat som man dels ska undvika, till exempel bacon och korv (inget konstigt), men även älg- och rådjurskött. Öh, va? Det innehåller inte mycket mättat fett, och inte tillsatta nitriter, som sägs vara en av orsakerna till varför det är onyttigt. Och miljöpåverkan är väl i stort sett noll?

Kött och korv

De skriver även om det som är bra alternativ till kött. Grönsaker, bönor och linser, fettsnåla mejeriprodukter samt fullkornsprodukter. Öhh, vänta nu igen. Rubriken talar klart och tydligt om att det handlar om LCHF, inte om alternativ till kött generellt. Men de kanske satte rubriken först (eftersom LCHF är så populärt drar det läsare), och drog åt ett helt annat håll när de skrev texten. Lite kul är det också att de inte har några referenspunkter i texten.

En varmkorv om dagen ökar risken att dö i förtid av cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar med 20%. Ok, men om risken var 1% innan, så blir den faktiskt bara 1,2%. Nu är de ungefär 25% respektive 40%, så det är faktiskt en stor skillnad, men kom igen. Skrämselpropagande à la ignorance. Självklart bör många se över sitt intag av processade charkprodukter, men risken att dö är alltid 100%. Garanterat.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/03/man-dor-aven-utan-skramselpropaganda/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Christinamars 15, 2012 kl. 19:12
  • Svara

  Har precis tryckt i mig tre – 3! – stekta varmkorvar och romansallad och gurka och drssing…..jag mår fortfarande bra….jag är mätt…..jag har ingen ånest….. 🙂

   • mars 15, 2012 kl. 19:27
   • Svara

   Bra! Du känner dig inte döende eller så? 😀

  • Christinamars 15, 2012 kl. 19:44
  • Svara

  !nte det minsta!!!!! 😀

   • mars 15, 2012 kl. 19:49
   • Svara

   Skönt!

  • Christinamars 15, 2012 kl. 19:44
  • Svara

  …fast jag är dödsdålig på att få med alla tangenttryck!

   • mars 15, 2012 kl. 19:50
   • Svara

   Men det får man inte cancer av. 🙂

  • Tofflanmars 15, 2012 kl. 19:45
  • Svara

  Aktarej så du inte får LCHF-sekten efter dig nu när du har skrivit bokstavskombinationen (!) flera gånger i ett inlägg!.. 😉

   • mars 15, 2012 kl. 19:51
   • Svara

   Ingen fara! Inte en enda människa har hittat hit på det sökordet, någonsin. Tror det hamnar typ 200.000 resultat före min blogg (tack och lov). 😀

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.