Måla ägg

Det är inte lätt att vara ägg under påskhelgen. I Sverige äter vi ungefär 6 miljoner ägg i timmen på påskafton. Att käka ägg till påsk är en gammal sed som är förknippad med fruktbarhet.

Påskägg, målade ägg i olika färger i en äggkartong

Jag har inte målat ägg på tusen år. Eller i alla fall inte sen jag var riktigt liten. Det kanske är kul? Hur som helst, långfredag. Inte på långa vägar lika tråkigt som när man var liten, och verkligen inte lika hemskt som när våra föräldrar var små. Då var det inte ens något på radio, förutom kanske någon sorgemässa. Jobbade man kunde man bli bestraffad. Vem bestämde att det skulle vara så, vilket politiskt beslut låg bakom? Nu är i stort sett allt öppet som en vanlig helgdag, men bara för 20 år sen var ju allt stängt.

Ska käka hos mina föräldrar i dag. Vi har inte riktigt bestämt vad vi ska göra i helgen. På älskaren Rs jobb (där det jobbar 3000 människor) var det heldagsjobb som gällde i går, så det känns inte som om vi har särskilt lång tid på oss att göra något i alla fall. Eventuellt ska vi åka till lantstället, men det kommer att vara kallt. Inte så kul, så vi får se. För mig är det ju ingen skillnad att inte ha något att göra och ha skitont, oavsett om det är påsk eller inte… Men i dag tänker jag ha det bra i alla fall. Glad påsk!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/04/mala-agg/

2 kommentarer

  1. Glömde det där med sorgemusiken i mitt blogginlägg – det var faktiskt så. Det var hemskt! Kommer ihåg att juldagen oxå var en sådan dag, som var så tråkig – inte lika sorglig, men så tyst och dött. Annat är det nu, juldagen är ju numer “återvändardag” för många och lika med fest. Tur att saker och ting kan ändra sig till det bättre.

      • on april 6, 2012 at 11:00
      • Svara

      Verkligen! Jag är glad att det var på väg åt “rätt” håll när jag var liten, även om allt fortfarande var stängt så var det inte helt dött.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.