Filmmusik

Filmmusik är intressant. Alla som har sett en film helt utan ljud vet ju att en riktigt stor del av upplevelsen sitter i musiken, och stämningen den ger. Man tänker ju inte så mycket på bakgrundsmusiken i till exempel en skräckfilm, den bara är där och skräms. Utan ljud, eller om de hade lagt in musik som låter som något Markoolio gjort, blir ju upplevelsen varken spännande eller läskig. När jag skriver filmmusik menar jag alltså inte titelspår a la ”Diamonds are forever” från någon James Bond-rulle, utan den övriga musiken.

En del filmmusik minns man efter att ha sett en film, men oftast inte. Trots att så gott som all filmmusik har ett tema, eller en fras, som återkommer med olika variationer genom hela filmen. De flesta kan väl nynna på Star Wars-temat, men hur många kan komma ihåg melodierna från andra stora filmer som till exempel ”Braveheart”, ”Fyra bröllop och en begravning” eller ”Leon”? Nej, inte så många. En riktig klassiker är ju musiken till ”Hajen”. Inte bara bra, utan även med världens roligaste noter, för er som förstår sådant.

Noter

Jag gillar verkligen musiken till ”Brokeback Mountain”. Den är både vacker och stämningsfull. Det var mycket fina saker i ”Gladiator” också. Många saker kan man ju för att man har hört dem mängder med gånger, men det betyder inte att det är bra. Vad tycker du om filmmusik, och har du någon favorit?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/09/filmmusik/

2 kommentarer

  • Christinaseptember 22, 2012 kl. 23:12
  • Svara

  Musiken i Gladiator är en stor favorit,den kan få mig att gråta till och med.
  Säkert finns det fler men just nu är jag så trött att jag inte kommer ihåg.

   • Klaraseptember 22, 2012 kl. 23:28
    Författare
   • Svara

   Ja, den är vacker! Sov gott! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.