Sten, sax och påse

I går avgjordes tydligen den första SM-finalen i sten, sax och påse. Ja, du läste rätt, man kan tävla i det. Det har varit kvaltävlingar runt om i landet, och finalen, med 64 deltagare, hölls på Södra Teatern i Stockholm. Vinnaren heter Daniel Halldén, och han tror att sten, sax och påse kan slå igenom ordentligt efter det här.
-”Det här kan vara startskottet på en ny era. Från och med nu kommer folk inte bara tänka att det här är en lek”, säger han till Aftonbladet.

Tydligen så är det väldigt populärt i USA, och prispotten i stora tävlingar kan vara 50 000 dollar. Helt sjukt mycket pengar, för något som kräver så lite ansträngning (ja, faktiskt). Arrangören av SM, Robert Tennevik säger att sten, sax och påse är en sport som beror helt och hållet på skicklighet. Alltså, jag vet inte riktigt. Visst kan man förutse mönster, men man kan alltid ändra sig i sista sekunden, och det kan motståndaren också.

Sten sax påse

-”Det finns inget element av slump. Allt handlar om att läsa av sin motståndare och att psyka motståndaren.” Öhh, nja. Hur vet man vad den andre ska börja med? Hur vet man vilka serier av tecken de använder innan man ens börjar? Och vad spelar det för roll om man psykar någon? De kan ju ändå ändra sitt tecken? Nä, jag håller inte alls med. Matematiken talar sitt tydliga språk emot att det inte har med slumpen att göra.

Självklart handlar det till viss del om att vara förutseende, se logiken i motståndarens spel, kunna läsa av rörelsemönstret och förstå statistiken i det, men att det inte finns något element av slump eller tur i spelet tycker jag är ett ganska dumt uttalande. Hur som helst, sten, sax och påse är roligt, och jag vinner oftast också när jag spelar. Vad tycker du – sport eller inte?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/09/sten-sax-och-pase/

2 kommentarer

  • Farsanseptember 30, 2012 kl. 19:13
  • Svara

  Naturligtvis är det en sport. Man blir trött i handen efter några timmar. Min favoritsport är luffarschack.

   • Klaraseptember 30, 2012 kl. 20:39
    Författare
   • Svara

   Jag förstår! Luffarschack, kanske dags för SM i det också!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.