Potatis

Älskaren R vill bygga en potatiskanon på lantstället. Är lite osäker på hur en sån funkar, men jag vet i alla fall vad ordet ”kanon” betyder. Jag gillar dock knölarna, det är en perfekt råvara som kan göra så mycket gott. Rårakor, mos, gratäng, raggmunk, råstekt potatis, pommes frites, hasselbackare i ugnen… Listan är lång. Eller så kan man göra, eller som i det här fallet köpa potatiskroketter. De är ganska söta, särskilt med kulögon, eller hur?

Potatiskroketter. Ganska söta. Potatis.

Det heter inte krocketter, förresten. Det är ofta felstavat. Varför är så många rädda för att äta potatis? Det är ju hur nyttigt som helst! Ungefär 80 kcal per 100 gram, och fullproppat med c-vitamin. Jag fattar inte riktigt varför så många är rädda för det, och likställer det med pasta – som innehåller mer än fyra gånger så mycket kalorier. Det är en rotsak, ingen mjölprodukt. Jag äter för det mesta hellre kokt potatis än ris eller pasta.

Vi får väl se om det blir någon kanon framöver, det vore i och för sig roligt. Annars kan man ju bara kasta dem på varandra som de är… Haha! Så, det var allt för dagen om potatis. Hur föredrar du dina knölar?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/11/potatis/

12 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Jag gillar knölarna på alla sätt och vis. Men har lite svårt att skala dom. Har bara en fungerande hand, så det är lite svårt..
  Men vad är en potatiskanon? Har aldrig hört det tidigare.

  1. Åh, ja då är det inte lätt! 🙁 En potatiskanon är en galen uppfinning, en sorts kanon som drivs med tryckluft, och man skjuter tydligen iväg potatisar eller liknande. Det går att läsa mer om här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Potatiskanon 🙂

   1. Nämen vad roligt! 🙂 Skulle gärna vilja ha en sådan och skjuta på folk och fä just nu. (håller på att sluta röka) Men man kan hamna i fängelse och det vill jag inte. Men roligt skulle det va med lite potatiskrig. 🙂

    1. Haha, ja det förstår jag! Du kanske får hålla dig till kuddkrig i stället. 🙂 Lycka till med rökstoppet, jag tror på dig!

     1. Tackar, tackar. Det är bra att du tror på mej. 🙂 Jag är ganska såååå envis, så det är klart att jag kan sluta röka. 😉
      Kuddkrig har jag faktiskt haft med Neo (en hund) idag. Riktigt roligt.

    2. Vad bra! Åh, jag tror att jag ska prova kuddkrig med katten. Ett litet sådant. 😀

 2. Potatiskanoner är skitkul men VÄLDIGT olagliga då de klassas som skjutvapen. De drivs med gas som man antänder och då skjuts potatisen ut. Tryckluft funkar också men är inte lika kul då det bara är ett rör med anslutning till en kompressor. Det är inte heller så enkelt att släpa med sig en kompressor jämfört med en burk hårsprej som bränsle.

  Klart folk inte äter potatis. Det är ju livsfarligt enligt alla sakkunniga inom bantning och ätande. Heeregud, potatis innehåller ju kolhydrater och det är tydligen hur giftig som helst och egentligen borde befolkningen ha avlidit redan innan de fötts.

  Folk betraktar mig som oansvarig och vettlös som sätter i mig potatis, ris och pasta till så gott som allt jag äter. Jag borde enligt deras åsikt vara död eller åtminsto vid väldigt dålig vigör. Sanningen är att det är precis tvärtom. Jag må vara smal men jag mår toppen i kroppen förutom en del småskavanker men det beror på åldern. Inte kosten. 😀

  1. Ojdå. Ska be honom att överväga det där en extra gång, då, eller gömma sig djupt inne i skogen.

   Ja, det hör man ju på namnet att socker är livsfarligt. Fruktos, fruktsocker. Nekros, dödssocker. 🙂

   Jag äter också kolhydrater till allt, och enligt de som hävdar att LCHF och sådant är så bra (varför måste man ens hävda någonting sådant, när alla alltid har vetat att rätt kost och motion funkar?) så kommer jag att bli fet och sjuk. Jo, för jag har ju blivit så sjukt obes under drygt 30 år hittills…

 3. Om jag hade såna potatisar med ögon skulle de vara mina favoriter. Nu gillar jag potatis i alla dess former – utom den kokt som serveras på lunchrestaurangar.

  1. Ja, de är bäst! :mrgreen: Lite som husdjur… Ja fy, potatis ska bara ha ett skal.

 4. Jag ÄLSKAR potatis ! Klyftpotatis, hasselbackare , potatismos, pommes duchesse, rårakor, stekt potatis, stuvad potatis. Hellre potatis än pasta !

  Mina två hemmavarande herrar är riktiga kolhydratsfreak. Pasta, ris, bröd mm. Och de är slanka som bönstjälkar 🙂

  Kram

  1. Som jag! Jag gillar kolhydrater! 😀

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: