Världen går under i dag

I dag ska världen gå under, enligt mayakalendern. Eller enligt en av dem, i alla fall, för det finns ju hur många som helst. Så uppfriskande och härligt! Att det dessutom faktiskt finns folk som tror på det, och liksom bränner ljuset i båda ändar eftersom livet ändå tar slut, gör stor humor av det hela. För det är ju inte första gången världen ska gå under, och knappast sista heller.

Bästa M berättade om två vetenskapsmän på 1600-talet, och jag ska försöka återge historien. Han kommer förmodligen påpeka att jag har missat namn och detaljer, men ni får hålla till godo utan. Om jag ens kommer ihåg rätt, men jag tror det…Hur som helst, det är en lustig historia.

Båda vetenskapsmännen var helt övertygade om att världen skulle gå under, men de trodde att det skulle ske olika dagar. Den förste som förlorade vadet (uppenbarligen) gav allt han ägde till den andre vetenskapsmannen, som fortfarande kunde ha rätt. Han blev då ännu mer övertygad om att han hade rätt, så han gav bort allt han ägde. Men, som ni har märkt, så gick inte världen under då heller. Båda hade fel, och båda stod där helt utan en enda pinal. Så vad hände? Jo, drottningen såg till att männen försörjdes resten av sina liv.

Pengar, mynt och sedlar

Socialbidrag de luxe, liksom. Tänk så enkelt det var förr, här får jag kämpa tills jag måste få akut smärtlindring på sjukhus för att klara av det jag måste göra för att försörja mig, och ändå är jag liggande som en klubbad säl efter varje dag. Någon som kan fixa en tidsmaskin, kanske?

*Uppdatering: Jag hade rätt i att jag hade fel, och att bästa M skulle rätta mig. Det var två professorer i Sverige, och det var drottning Kristina som försörjde dem!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2012/12/varlden-gar-under-i-dag/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterdecember 21, 2012 kl. 12:01
  • Svara

  Kanske dags nu drygt halvtimmen innan världen går att traska upp på vinden och hänga sig.

  Att världen kan gå under respekterar jag och det lär hända men inte genom någon av all dessa teorier som folk för fram. Jisses vilka stolligheter jag hört och sett. Alla bottnar i avsaknad och sunt förnuft. Dessa männiksor har ingen som helst kunskap om vetenskap, fysik utan för bara fram flosker och idéer.

  Jag lär överleva mina fika idag också. Vi hörs om en stund. Nu drar jag ut på stan.

  1. Det verkar som om det har gått bra hittills i alla fall! Ha en trevlig fika och vänta med att hänga dig, är du snäll. 🙂

  • Petterdecember 21, 2012 kl. 17:04
  • Svara

  Ähhhh… Ingen mening att hänga sig. Det löser ju inget och i och med att världen inte gick under så var det ju ändå ingen mening. 😀

  Fika är alltid kul och jag blandade kaffedrickande med lite matematikpyssel. Är lite skruvad när det kommer till att analysera ekvationer och annat. Hahaha…
  Efter det blev det en lång promenad i snövädret. Livet är kul och vem vet, kanske halkar en öl ner i strupen senare i kväll.

  1. Det låter härligt! Har också ägnat eftermiddagen åt matematikpyssel, men på nivån i klassen jag går handlade det om hur någon inte fattade hur 7% av 1000 spänn kunde vara 1000*0,07. Så, ja. Livet KAN vara kul. :mrgreen:

  • Petterdecember 21, 2012 kl. 17:50
  • Svara

  Hehehe… Matte är något som folk VILL ska vara svårt. vet inte vad som gör att det låser sig.
  Hur svårt är det att fatta att 100% är heltalet 1 och decimaltalen är procenten?
  Eller bara att dela 1000 med 100 och gånga med 7. Hur svårt är det att fatta?

  Vi kan dock vara överens om att det behövs fler bra/roliga mattelärare. Annars går det snart käpprakt åt häsingland med svenkarnas mattekunskaper. Grrrr…

  1. Korrekt. ”Oj, en siffra, nu fattar jag ingenting!!” :mrgreen: Dags att höja nivån på lärarhögskolan också…

    • Petterdecember 21, 2012 kl. 23:21
    • Svara

    SVT Sydnytt hade i veckan som gick en del reportage från Högskolan i Malmö och lärarprogrammet. Ingen vacker syn kan jag säga. Det är synd om studenterna som utpekas som värdelösa men när antagningspoängen är 0,1 för att bli lärare i grundskolan och 0,3 för att bli svensklärare på gymnasiet är det svårt att garantera kvalitet.
    Som grädde på moset fanns det en hel del som hade problem med språket. Jösses. Bådar inte gott för framtiden.

    1. Ja, jag såg det, helt fruktansvärt! 0.3 motsvarar genomsnittspoängen om man gissar på alla frågor… Men å andra sidan är det säkert inte sämre nu, än när lärarna jag växte upp med utbildades. Mina grundskolelärare var verkligen helkassa…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.