Blue monday

I dag är det Blue monday! Black friday har ju de flesta hört talas om, men en måndag som är särskilt blå? Jo, den tredje måndagen i januari är tydligen en av årets deppigaste dagar, därav namnet. Forskaren Cliff Arnall har till och med tagit fram en matematisk formel för att beräkna hur deppig en dag är. Och just den här dagen är tydligen väldigt dålig. Många har dålig ekonomi efter jul, och det är första dagen på en arbetsvecka.

Blue monday

Faktorerna som spelar in är vädret (W), ekonomisk skuld (D), månadslön (d), tid som förflutit sedan julen (T), tiden som gått sedan vi avgett våra nyårslöften och misslyckats (Q), låg motivationsnivå (M) och behovet av att vidta åtgärder (NA). Verkligheten efter nyår börjar sjunka in, och känslan av nystart har gått över. Samma gamla problem finns kvar på jobbet eller i skolan, med samma chefer, lärare och kollegor. Räkningarna hopar sig och det är långt till påsken.

För min egen del är det inte så farligt, jag tycker att det brukar vara värre i november. I och för sig är det svårt att sätta ett värde på väder, motivationsnivå och behovet att vidta åtgärder. Pengar har jag vanligtvis inget överflöd av, jobb och skola är alltid ett problem, och smärtan är ganska konstant. Nyårslöften har jag inga. I och för sig är jag magsjuk, men det är ingenting i jämförelse med att ha kronisk smärta. Men sommaren är faktiskt på väg åt rätt håll, och jag har granatäpplen…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/01/blue-monday/

9 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanjanuari 21, 2013 kl. 14:59
  • Svara

  Underbar formel! 😛
  (Varför har du ingen gilla knapp så att man klicka på den?) Det här var riktigt roligt, ska sprida det på jobbet (den del som har mattehumor!)

  1. Den är fantastisk! 😀
   Finns massor av gilla-knappar där det står ”Dela”, både sociala medier, wordpress och så en hel mängd under det lilla plustecknet! Fast det enklaste är bara att högerklicka och kopiera adressen 🙂

  • Annkijanuari 21, 2013 kl. 15:02
  • Svara

  Deppardag, jo idag är det precis 1 år sen min älskade pappa gick bort. Tänk vad tiden går fort och samtidigt ligger det någonting i formeln också det är en hård månad ekonomiskt för många.

  1. Åh fy, det var tråkigt att höra! Då förstår jag verkligen att det är en deppardag. 🙁 Beklagar verkligen sorgen!

   • Sofie Anderssonjanuari 21, 2013 kl. 19:56
   • Svara

   Verkligen tråkigt. Kram

  • Petterjanuari 21, 2013 kl. 19:37
  • Svara

  Hmmm. Jag gillar matematik men får inte ihop exponenten Q. Är det tiden från 31/12 tills man insett att man inte hållit löftet?

  Hur mäter man M och N. A är för övrigt nedsänkt och antyder någon form av antal N. (M x N x A).

  Ange gärna en länk till den där forskaren och formeln. Gillar trivialkunskap. 😀

  1. Japp, det du sa om Q stämmer. Vet inte alls hur man mäter det, men lite mer info finns här: https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Monday_%28date%29

   Googlar man på den där Cliff Arnall så hittar man lite mer info, och även att formeln är mest nonsens – men den är ändå lite rolig!

  • Fridajanuari 22, 2013 kl. 23:07
  • Svara

  Hade ingen aning om att det var deppigaste dagen!
  Spenderade alltså hela dagen helt ovetandes med att shoppa en upplyftande tavla, äta tomatsoppa med fetaostfylld baguette och ett glas vin till.
  Ignorance is bliss! 😉

  1. Det låter inte alls dumt! Verkligen, det man inte vet har man inte ont av… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.