Snyfthistoria om diskbråck

Jag blev nyfiken på vad Expressen hade kokat ihop i dag, eftersom det stod på löpsedeln om hur man enkelt blir av med diskbråck. Gick in på nätet och läste artikeln, och jag kan meddela att det inte var någon nyhet, utan bara någon soffliggare som börjat träna och blivit bra.

Det handlade om en tjej som låg på en soffa i fyra månader utan att kunna göra någonting, bara att flytta på sig till toaletten med hjälp av kryckor. Efter en vecka med sjukgymnastik kunde hon sluta använda kryckor, och den akuta smärtan gick över direkt.

Öh, ja, tänk om hon hade fått för sig att börja kämpa genom smärtan lite tidigare, då hade hon kanske sluppit de där månaderna också. ”Det gick så långt att hon blev inlagd på sjukhuset och fick morfin”, skriver de.

Ja, vad då ”så långt”? Det händer mig allt som oftast också, men det betyder inte att man inte kan göra något på egen hand? Att bara ligga still är ju det värsta man kan göra om man har ryggproblem, så det är väl inte konstigt att man inte blir bättre? Trodde hon, eller majoriteten av Expressens läsare att man blir bättre av att ligga still?

Man kan välja. Antingen ligger man hemma och går med på att ha ont, eller så käkar man så mycket morfin man kan eller får och tränar ändå för att göra något åt situationen. Ja, det gör ont som fan, men det går om man vill. Och man kan göra det hemma.

Jag blir sur på såna här artiklar. Visst hjälper de väl någon stackare som inte hade fattat hur viktigt det är, och att det går att göra något åt det, men kom igen? Diskbråck läker av sig självt i de allra flesta fall, men utan muskler runt omkring som stödjer området är det svårt.

I mitt fall är det värre, eftersom jag har skolios och EDS också, men hade jag inte tränat hade ju diskbråcken varit betydligt värre. EDS gör ju att saker inte alls läker på samma sätt som någon som ”bara” har diskbråck. Skär jag mig i fingret på ett papper tar det 15-20 dagar innan det inte syns längre, på R tar det 2-3 dagar…

Ja, skit samma. Jag avskyr snyfthistorier. Man är inte sin sjukdom om man inte gör sig till det – och det är nog en av de största björntjänster man kan göra sig själv. Så, alla diskbråckare och gamlingar som klagar på ischiasnerven där ute – gå och träna! Rör på er, gå en promenad, eller gör plankan och rumplyft framför TVn. Eller skit i det och ha mer ont.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/01/snyfthistoria-om-diskbrack/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tatianajanuari 10, 2013 kl. 19:29
  • Svara

  Kan bara hålla med .Hade jag inte tränat så hade jag varit ännu sämre. Har byggt upp muskler runt min skadade nacke .

  Första 20 minuterna på gruppträningen ( typ dansaerobic cmm ) gör så ont att jag vill gråta .Likaså första minuterna då jag knallar . Men sedan släpper det och jag blir glad !

  Likaså fölk som sitter framför tv: n och trattar i sig junk. Kom då inte och gnäll över att man är tjock. Du blir vad du äter.Typ.

  1. Ja, tårarna sprutar, och man kan inte göra något mer på hela dagen, men det är det man måste göra. Om man vill bli bättre. Du är bra, du!

  • Tatianajanuari 10, 2013 kl. 20:38
  • Svara

  Ändurå ! Bra alltsså <3

  1. Haha! :mrgreen:

  • Petterjanuari 10, 2013 kl. 21:38
  • Svara

  Nu är väl inte Expressen den mest seriösa blaskan och det handlar väl om sensationsjournalistik. Idag var det tydligen få vita tänder snabbt som var på löpsedeln.
  Allt ska ske i förgår och ingen har tid att vänta på resultat. Det ska bantas och kommas i form på en vecka eller helst mindre.
  Blanda det med lite reportage om hur någon blivit felbehandlad eller lider av något mystiskt så säljs det lösnummer. 😀
  Kvällstidningarna är bara skvallerblaskor med snabba nyheter. Med lite hjärna och jävlar anamma löser man mycket men som bekant är det ”någon” annan som ska fixa biffen. Eller hur?

  1. Ja jävlar. Men när man är sjuk, då ska man ligga stilla och vänta på att någon annan ska fixa det, man kan inte göra något själv, särskilt inte om man har ont. Nejdå.

   Jag fattar inte riktigt hur de kan sälja så mycket tidningar, det står verkligen ingenting av värde i dem. Vill man ha en bra nyhetsuppdatering är det ju helt värdelöst, men skvaller och irrelevanta saker är tydligen viktigare…

    • Petterjanuari 10, 2013 kl. 22:03
    • Svara

    Prexis. Självklart kan man vara orolig och gör det ont att röra på sig är det lätt att bli lite passiv. Vi vet ju alla hur det kan kännas när det gör ont. Då vill man ibland vara stilla. Men kämarglöd bör alltid finnas så det räcker och blir över. hahaha…
    En gång gäspade jag mig till en nackspärr och jävlar vad det sved. Klart det var skönt att vara stilla ett tag men det gäller att inte stelna till för mycket.
    Ska ju klart inte jämföras med dina besvär. du spelar i en annan division än vi klenisar.

    1. Fast oavsett vilken division man är i kan man googla eller ringa sjukvårdsupplysningen om det gör så ont att man blir rädd, och det håller i sig några dagar. Visst måste man vila (man orkar inte annat ibland), men varvat med anpassad träning!

     Haha, av att gäspa! Ska försöka hålla mig ifrån sådana livsfarliga aktiviteter, och gå och lägga mig i stället. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.