Bajs i burgare

60.000 hamburgare smittade med ehec – en bakterie som finns i bajs, har sålts och ätits av svenska konsumenter, rapporterar Aftonbladet. Det är en av de största tillverkarna av frysta hamburgare, Sven P, som har sålt bajsburgarna. Det tar upp till 10 dagar från det att man äter det tills man blir sjuk, så många kan vara smittade utan att veta om det. Och blir man sjuk så är det en av de mest allvarliga matförgiftningarna man kan drabbas av – man kan till och med dö.

Köttet smittas vid slakten, och det helt enkelt kommer avföring, eller bakterier därifrån, med in i köttet. Köttets ursprung är ett företag i Nederländerna, som i Stockholm sedan har blivit till burgare och kebab för frysdiskar och grossister. Det har sålts över hela landet, och har funnits i butiker i fyra månader redan. Det togs stickprover på de 12 ton kött det handlar om, men tydligen slank smittat kött igenom ändå. I de fallen där barn blivit sjuka har föräldrarna brustit i både kunskap om matlagning och bakterier.

Jag köper aldrig såna där frysta burgare och liknande, utan lägger hellre några kronor extra på svenskt kött och gör mina egna. Vet inte riktigt hur det är med kontrollerna av utländskt kött, men det verkar ju onekligen sämre än när det gäller svenskt kött. Dessutom är det sjukt mycket godare, och inte särskilt mycket mer tidskrävande att göra sina egna. Alla som har käkat riktigt bra kött någon gång vet att det inte går att jämföra med såna där pappbitar folk köper i tiopack och serverar hemma för att det är ”enkelt”.

Hamburgare med bacon

Det är inte ett dugg svårare att krydda lite köttfärs och göra egna biffar, och dessutom kan man göra det precis efter egen smak och veta exakt varifrån köttet kommer. Det behöver inte bli särskilt mycket dyrare heller. Köttinnehållet i en sån där färdig bajsburgare är ju inte direkt imponerande, och om man vill kan man ju dryga ut dem man gör själv också. Ströbröd, ägg, bönor eller morötter.

Men köper man ändå köttprodukter med tveksamt innehåll eller ursprung får man väl se till att det är ordentligt genomstekt innan man käkar det eller ger det till ungarna? Industriell köttfärs måste man genomsteka, över 72 grader. Inget snack om den saken. Enligt Livsmedelskontrollen i Stockholms stad är det ungefär samma sak att servera en inte helt genomstekt färdig djupfryst burgare, som att servera rå kyckling. Medium rare hemma? Nej tack.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/02/bajs-iburgare/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Iris // Inredningskaosfebruari 17, 2013 kl. 21:22
  • Svara

  blä på sånt fruset tjafs. Gör mycket hellre egna! Speciellt efter detta. och så går det ju knappt att jämföra smaken av en hemmagjord hamburgare med det där frystjafset 🙂

  kram /iris

  1. Nä, det är så mycket godare med hemmagjorda, och tar inte mycket längre tid! Håller med dig helt, kram!

  • Petterfebruari 18, 2013 kl. 17:48
  • Svara

  Och ändå har väl en vuxen människa sisådär 1 kilo ehec i tarmarna. Om jag minns rätt.

  Bästa köttet är fortfarande att köpa köttfärs för det är ju 100% kött. Jag köper bara svenskt men sladdar ibland in på bacon från Tyskland. Med det inte sagt att jag ibland inte köper färdiga hamburgare. Hahaha…

  1. Hahaha, ja! Fast de där bakterierna får gärna stanna där… :mrgreen: Mmm, bacon. Mmm, köttfärs. Blev lite sugen på en ordentlig burgare nu faktiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.