Vasaloppsveckan

Vasaloppsveckan, alltså. Det är inte bara ett lopp nu, det pågår tävlingar hela veckan innan det stora Vasaloppet första söndagen i mars. Det är Öppet spår, Tjejvasan, Kortvasan, Ungdomsvasan, Halvvasan och Stafettvasan, och så Cykelvasan och löpartävlingen Stafettvasan i sommar.

Närmare 67 000 deltagare väntas i år. Totalt drygt 85 000 deltagare sammanlagt. Lite skillnad jämfört med 1934, när loppet blev inställt för att det bara var 17 deltagare.

Det är en riktigt bra affär för ägarna, IFK Mora och Sälens IF, samt de föreningar som ställer upp med funktionärer, men en riktigt dålig affär för funktionärerna. 18 miljoner kronor går tillbaka till idrottsrörelsen.

Hörde på nyheterna att många av de 3500 funktionärerna måste ställa upp gratis om de har barn i någon av idrottsföreningarna, och de har inte heller fått välja när. De har blivit tilldelade en dag eller tid, och har de flera barn i flera föreningar så blir det fullt schema. Utan ersättning, trots att de måste ta ledigt från jobbet.

Kan man inte arbeta sitt pass får man själv ordna med ersättare, meddela bytet till kontaktpersonen på paassen som berörs. Man får självklart inte bara strunta i att dyka upp på sitt arbetspass om man inte lyckas att ordna med en ersättare. Då ställer man till det för övriga.

Det var länge sedan jag hörde något dummare. ”Arbetspass”? De får inte betalt, de jobbar inte. Man vill väl ha engagerade och nöjda funktionärer eller volontärer, för ett så bra resultat som möjligt? Dessutom är Vasaloppet faktiskt en extrem idrottstävling full med dårar som inte fattar hur otränade de egentligen är, och det är folk som trillar av pinn varje år.

Att ha obligatorisk funktionär-tjänst bara för att man har en unge som idrottar är ju löjligt. Vad ska de göra om man struntar i det, för att man inte har råd, inte får ledigt eller inte vill eller orkar? Mobba ungen i idrottsklubben, eller utesluta den? Klart att de som gör ett jobb ska få betalt för det, eller i alla fall inte förlora pengar på det.

Tycker att det är ett jävla oskick att många klubbar, över hela landet, mer eller mindre tvingar medlemmarna att sälja Bingolotter eller kakor, eller ställa upp med skjuts eller mat för att laget ska kunna vara med i tävlingar eller liknande. Visst kanske det har röstats om frågan, men en majoritet har inte alltid rätt. Och verkligen inte i såna frågor – individen måste respekteras utan att bli utelämnad av laget.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/02/vasaloppsveckan/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.