Barn är inte välkomna

Jo, på de flesta ställen är de ju det, men på Nellys Café på Kungsholmen vill man förbjuda barn. Josef Shamon, som är talesperson för fiket säger:  ”Många gäster tycker att det har gått för långt, de kan inte koppla av längre”. Jag håller helt och fullständigt med, när jag går och fikar eller äter vill jag göra det i en lugn och stillsam miljö där barn inte springer omkring eller är högljudda. Men Diskrimineringsombudsmannen påstår att ett sånt förbud bryter mot reglerna, och säger att det kan röra sig om åldersdiskriminering.

Va, måste inte personen i fråga som blir portad känna sig kränkt för att det ska vara diskriminering? Och att känna sig kränkt innebär faktiskt ingenting, det är en högst subjektiv känsla som närmast kan jämföras med att klaga på något. Som näringsidkare eller butiksinnehavare borde man väl ha rätt att neka vem man vill. Passar det inte får man väl gå någon annanstans, för barnvänliga fik finns det ju gott om.

Caféet tog beslutet efter att personalen tröttnat på barn som sprang omkring, välte stolar och kladdade på andra gästers jackor. Och vem känner inte igen det? Det är vidrigt, och det går självklart ut över näringsidkaren som dels får färre kunder, och dels förmodligen får stå för en del ersättning för nedkladdade kläder. Trots att det borde vara föräldrarna till de barn som inte kan bete sig, som borde stå för det. Mängden barnvagnar var också en anledning till beslutet, som mest har de haft 18 stycken samtidigt i lokalen.

Barn som skriker och stör, och föräldrar som inte visar hänsyn.Responsen från besökarna har varit positiv, men samtidigt tycker Josef Shamon att det är tråkigt att de var tvungna att sätta upp skylten. Föräldrarna som tar med sina barn visar helt enkelt inte hänsyn till de andra gästerna, för inte tar man väl med ett barn till ett café om de vill leka? Och vill de leka när man är där, då går man väl ut?

Men tydligen, enligt Per Holfve, jurist på DO, kan man inte avvisa folk så. Det är bara på nattklubbar man får säga nej i dörren. Han säger att det man kan göra är att anpassa sitt utbud och sin touch, och att upplysa om att det är en tyst och lugn miljö som gäller där. Men kom igen, har ni varit på ett bibliotek på sistone? Det ska vara tyst, lugn och ro på ett bibliotek, men det verkar många småbarnsföräldrar i dag inte ha en aning om. Det är ofta både spring, skrik och lek.  Och hur ska utbudet på ett café få föräldrarna till stökiga barn att vilja gå någon annanstans?

Det är klart att man måste anpassa sig efter den plats man är på, och på Nellys Café har gästerna tydligen inte gjort det. Jag hade också ledsnat och satt upp en lapp. Man ser ju ofta lappar om att barnvagnar inte får följa med in, och det verkar förmodligen ofta avskräckande för många föräldrar med halvsmå barn. För vem vill lämna en dyr vagn ute? Det verkar ju okej att göra så, och skylla på att det måste vara fri passage på grund av brandsäkerhet eller något. Kanske något för Nellys? Jag gillar verkligen barn, men jag avskyr att bli störd av högljudda eller lekande barn när jag fikar eller äter. Och ve den som säger till någon annans barn att vara tyst, då blir småbarnsföräldrarnas vrede stor. De kan ju känna sig kränkta…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/barn-ar-inte-valkomna/

10 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanmars 5, 2013 kl. 13:57
  • Svara

  Jag såg detta igår och tänkte blogga om det – nu slipper jag! Du har uttryckt precis det jag tycker och känner!! Men som sagt, man får INTE säga nånting om folks barn, då blir de så arga, så arga, så arga. Och kränkta. OCH diskriminerade….

  1. Ja, och de tror att man klankar ner på deras föräldraskap, fan och hans moster och allt däremellan bara för att man säger åt barnet. Men säger de inte till barnet själva är det väl bara bra att någon annan gör det…? Det resulterar överraskande ofta i personangrepp tillbaka, när man ber ett barn vara tyst.

  • snawitzmars 5, 2013 kl. 15:37
  • Svara

  Jag har inget emot barn, så länge som de är lugna och tysta.
  Men många barn klarar inte av att hålla sig i skinnet är de är med morsan på stan.

  1. Nej, precis, och särskilt inte när morsan har med sig en kompis, och kanske barnet också. Självklart måste man få gå ut och käka eller fika med barn, men när man äter eller fikar sitter man på en stol och gör det – inte springer omkring eller är särskilt högljudd!

  • ☆Nnad's Blogg☆mars 5, 2013 kl. 18:24
  • Svara

  Jag håller med. Barn finns ju redan överallt, så ett fik utan barn tycker jag är bra. Inget diskrimererande med det liksom ^^

  1. Exakt. Att det inte kan finnas ett enda ställe där man kan få äta ifred är konstigt!

  • Farsanmars 5, 2013 kl. 18:46
  • Svara

  Det gick ju bra med rökförbudet, så varför inte detta? Man kan ju stå utanför med ungarna och dricka kaffe.

  1. Eller sitta stilla på sin stol och göra det!

  • Pettermars 6, 2013 kl. 16:47
  • Svara

  Håller helt med. Det har gått alldeles för långt det här med att barn ska vara med överallt. jag ahr ingte emot de små liven. det jag är emot är föräldrar som tycks tro att all gillar barn bara för att de har barn. OCH att barn därför får bete sig precis hur som helst.
  barn förstår inte att man ibland kan behöva anpassa sig. Det är där föräldrarna kommer in i bilden men vad hjälper det när de själv skiter fullständigt i att uppföra sig.

  Jag har skrivit en del om detta: https://elmis.se/?p=3173 eller https://elmis.se/?p=2555

  Det är INTE diskriminering att tala om vilka gäster man vill ha. Det finns högvis med kaféer där barn är välkomna. Varför ska man bli sur för att ett par stycken väljer att fokusera på barnfritt. Det löser sig själv genom att plocka bort barnmenyer, små drickaförpackningar, barnstolar och liknande. Blir det för trångt för barnvagnar undviker de nog gärna kaféet. 😀

  1. Precis. När man går ut för att äta eller fika så sitter man på sin stol och pratar i normal samtalston. Inget annat hör hemma på ett fik eller en restaurang. Och ja, massor med såna smådetaljer håller nog barnen borta från fiken! Synd bara att det är de som är stora nog att gå och springa som är värst…

  • Barnfritt | Tofflan - en tragisk komedimars 5, 2013 kl. 19:02

  […] du läsa vad andra tycker om barnfritt kan du till exempel läsa hos Arga Klara, Mie och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.