Datummärkning

Upptäckte, på lantstället, att saltets bäst före-datum har passerats, med god marginal. Och? Salt blir inte dåligt. Salt i sig konserverar, så det väl något dumt krav på att alla livsmedel ska ha datummärkning som ligger bakom. Man gräver upp salt ur berg, eller utvinner det ur havsvatten, så det har ju redan varit med i miljontals år. Det enda som kan hända är att det blir klumpigt. Det liksom återgår till sin naturliga form, när det tillsatta klumpförebyggande medlet inte funkar längre. Datummärkning på salt känns ganska löjligt.

Salt, som konserverar, med bäst före-datum. Om datummärkning.

Det lustiga är ju att vi har ett enormt matsvinn, och det finns folk som litar blint på datummärkning. Skulle inte bli ett dugg förvånad om folk faktiskt har slängt både salt och socker som har passerat bäst före-datum. Vad hände med sunt förnuft, och att tänka efter både en och två gånger? Jag skulle nog vilja påstå att datummärkningen i många fall ökar svinnet.

Det är ganska stor marginal på datummärkning i alla fall. Ingen vill riskera kostnaden det innebär att göra någon sjuk. Men om sakerna hanteras och förvaras rätt så håller de ofta bra mycket längre än vad som står på förpackningen. Och ”minst hållbar till” innebär egentligen ingenting. Det säger inte ett dugg om när man kan tänka sig att maten blir dålig. Datummärkningen på ägg till exempel, gäller för ägg som står i rumstemperatur. I kylen håller de 2-3 månader utan problem. Jag tänker i alla fall använda saltet tills det tar slut, och med tanke på att det står på lantstället lär det räcka till 2015.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/03/datummarkning/

4 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Linamars 31, 2013 kl. 12:55
  • Svara

  Jag bara fattar inte folk som går på datummärkningen. Smakar, luktar och ser bra ut finns det ingen som helst anledning att slänga det. Jag försöker att slänga så lite mat som möjligt. Det går utmärkt. Kan äta saker som gått ur dato efter 2 veckor om det är okej. Ibland kan det räcka att man värmebehandlar det så blir det bra. Tycker väldigt illa om folk som inte ens äter saker samma dag som det går ut utan slänger det. Skärpning nu. Ni kommer inte att dö!

  1. Kunde inte ha sagt det bättre själv. Idioter!

  • Pettermars 31, 2013 kl. 20:34
  • Svara

  Hahaha… Har faktiskt aldrig tänkt på det. Erkänner att jag härförleden slängde gammalt salt jag hittade. Till mitt försvar så hade det stått fuktigt och därmed blivit en gedigen solid klump.
  Hade en kompis när jag jobbade på industri som slängde brödet samma dag som sista-datum-märkningen. Helsjukt men han gick inte att övertala. Jag kör med smak- och luktmetoden. Har använt grädde en vecka efter sista datum och jag lever fortfarande. 😀

  1. Det är bara att hacka sönder om man har en mortel eller hammare! :mrgreen: En del människor är ju helt hopplösa när det gäller sånt där, jag hävdar brist på sunt förnft.

  • Kasta mat -april 11, 2014 kl. 19:16

  […] kasta mat som torrvaror – salt till exempel – bara för att de har ett bäst före-datum är bara löjligt. Jag förstår […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.