Kaviartuber

Jag har kommit på en ny grej jag irriterar mig som fasen på. Kaviartuber. Jag köper oftast Kalles kaviar, för jag tycker den är godast, men oavsett vilken sort man väljer så är ju tuben i stort sett likadan. Varför i helvete förpackar de kaviar i stenhårda tuber av metall? Skulle det inte gå att ha den i en glasburk, plastask eller plasttub i stället, så man får ut allt utan att förstöra både händer och humör?

Inte bara blir det en del kvar, som är helt omöjligt att få ut om man inte klipper upp tuben, men jag har aldrig någonsin lyckats släta ut eller trycka ihop kaviartuber så hårt som det behövs för att ens komma i närheten av att få ut allt. Nu har jag dessutom ont i händerna, så det är omöjligt. De är ändå ganska starka, så hur är det för de som är lite äldre och klena i nyporna?

Visst, det finns små verktyg som man rullar ihop tuben kring, men det ska väl inte vara meningen att man ska behöva köpa ett verktyg för att få ut innehållet? Och om ni tror att de är gratis om man köper x antal tuber så kan jag meddela att ni garanterat betalar för dem, mer än ni borde.

Nej, sluta med de där jävla metalltuberna. De kan väl inte vara särskilt miljövänliga heller, med tanke på att ganska många säkerligen hamnar i hushållssoporna? Lägg kaviaren i en liten ask eller glasburk i stället. Matsvinnet skulle sjunka, och det vore bättre för miljön.

Visst finns det tillverkare som säljer kaviar i glasburkar, men det är inte riktigt svenne-kaviar som man äter till vardags, och den passar inte heller majoriteten av smaklökar. Jag menar alltså den man ska ha på en vanlig jävla äggmacka. Skärpning, skippa kaviartuber och fixa en bättre förpackning!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/04/kaviartuber/

16 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterapril 18, 2013 kl. 21:22
  • Svara

  Sanningen är att plasttuber för kaviar troligen inte är vidare bra. Visst säljs frätande varor i plastbehållare men en plasttub i den storlek en kaviartub har kommer att vara styv för att hålla och inte lika ekonomsikt försvarbar. Tro det eller ej men metallen är billigare att använda och kan återanvändas i evighet.
  Hamnar den i matavfallet avskiljs den senare och kan återanvändas igen. Glasburkar är speciellt miljövänligt då de är energikrävande men även ett material som kan användas i all evighet. Det gäller bara att få alla parametrar att stämma.
  Idag finns det material som var omöjliga för tio år sedan. kanske kaviartuben försvinner men den kan likaväl leva kvar just för att vi VILL att den ska finnas. 😀
  LCA = Livscykelanalys kan vara knepigt och inte alltid helt begriplig.

  1. Jag hoppas att den försvinner, för jag kan inte klämma på den utan att det gör ont! 🙂 De måste väl tjäna en del på att folk inte kan klämma ut allt – kilopriset blir ju högre! Lämnar säkert 10-15% i mina tuber, det är helt omöjligt att få ut mer! 🙁

    • Petterapril 18, 2013 kl. 21:54
    • Svara

    Kan mycket väl vara. Jag får ut mer ur min men kanske klarar att klämma mer. Tuben är inte idealisk men billig och lättare än exempelvis glas. Allt handlar om ekonomi och tyvärr är nog bensinen dyrare än kaviaren så därför är spillet billigare. Synd…….
    Tjänar gör man inte på spillet då det är produktionskostnader men visst säljer man mer då det blir mat kvar i förpackningen. Kan man fixa det sparar man råvaror som oavsett om man säljer är en kostnad i produktion.
    Det handlar mer om kortsiktigt eller långsiktigt tänkande och där vet vi all vad som styr. 🙁

    1. Sant. Jag tänker vara sur ändå. 🙂

  • Farsanapril 20, 2013 kl. 17:07
  • Svara

  Jag har den fullständiga lösningen på problemet (som vanligt).
  Köp Slottskaviar (eller Kalles mjäkiga smaklösa) i burk hos Martin Olsson. Fördela innehållet i c:a åtta små glasburkar av den typ som Abba säljer svart/röd ”kaviar” i. Frys in och ta fram efter behov. Så gör jag med min älskade Slottskaviar som bara finns på 600 g burkar.

  1. Då saknas bara 8 kaviarburkar och en lite större frys! 😀 Mycket bra idé, har du några kaviarburkar över? Köper en om året till Skagenröra, och de har hamnat i återvinningen.

  • Farsanapril 22, 2013 kl. 11:22
  • Svara

  Jag kan fixa allt utom större frys.

  1. Ska överväga saken. Återkommer i ärendet. 🙂

  • Gunillanovember 8, 2013 kl. 21:34
  • Svara

  100 % platta kaviartuber!

  Nu ska du inte vara så arg på kaviartuberna Klara!
  Du behöver inga verktyg, inga muskler och ändå blir tuben helt platt.
  Såhär gör du:
  Ta tag i nederkanten med ena handen och i korkkanten med andra.
  Med detta grepp trycker du tuben diagonalt mot en diskbänkskant. Så att skarven pekar snett neråt och korken snett uppåt. 45 grader eller så.
  Med ett fast grepp, drar du nu tuben över diskbänkskanten. Från skarvkanten mot korken.
  Tuben bli 100% platt! Du får garanterat ut allt kaviar.
  Gör det efterhand så funkar det bäst. Det blir inte så bra om tuben är en stor skrynkla.
  Så får du lägga enegin på annat än kaviartuber 😉

  1. Haha, jag önskar att jag kunde lägga energin på något annat! 🙂 Min bindvävs- och ledsjukdom gör att jag har svårt att hålla hårt i saker, så jag lyckas inte få till det när jag gör på det viset. Min sambo brukar dock göra exakt så, och det funkar bra. Jag får helt enkelt klämma mitt på tuben, och så får han fixa till den i efterhand!

    • Gunillanovember 10, 2013 kl. 23:16
    • Svara

    Ok, jag menade inte att vara spydig(om det nu var så du tog det, jag vet inte) men nog ska väl tuben besegras? Jag har inte läst så mycket på din blogg, jag läser nästan aldrig bloggar. Jag googlade på kaviar och trillade rakt in på arg-på-tuben-inlägget. Jag svarade utan att veta att du var svag i händerna
    Kanske med en brödkavel, eller en mortelstöt som man rullar över tuben? Det kanske kräver mindre kraft? Eller så är det bara ett korkat förslag från någon som inte fattar. (Inte spydigt)
    Fast nu har du fått igång hjärnan på mig. Det här måste gå att lösa!

    1. Åh, nej då, jag uppfattade det inte som spydigt! Ber om ursäkt om mitt svar tolkades då, det var inte alls meningen. En brödkavel är faktiskt ingen dum idé! Det ska jag prova nästa gång det är dags att platta till den! 🙂

  • Gunillanovember 16, 2013 kl. 14:43
  • Svara

  Kaviarmacka!
  Jag sa ju att du fick igång huvet på mig. Så nu när jag blev sugen på en kaviarmacka så tänkte jag att jag skulle platta till tuben utan att använda händerna.
  Så jag la tuben på bänken och tog en skärbräda och la över nedre delen och la underarmarna på brädan och lutade mig fram. Det funkade ju skitbra! Det där allra sista funkar det ju förstås inte med. Frågan är hur man ska hålla mackan… Den kanske bara kan ligga framför. Ja, ja.

  1. Haha, så smart! Det ska jag prova nästa gång jag använder kaviar. Får väl lägga en tallrik framför så att jag inte måste skrapa upp det från bordet om det sprutar lite utanför. 🙂 Hurra, vilket bra tips, tack!!

  • Robbie Wjuli 13, 2018 kl. 10:53
  • Svara

  Jag älskar också äggmackor med kaviar. Jag älskar INTE små blå flagnar av färg som krydda på det. Som tur är har jag unga (40+) friska händer så jag kan klämma ut lika mycket kaviar som vilken Svenne som helst (är förresten engelsman själv), men klämning av sista biten blir alltid accompanierad av dom förbannade färgbitar. Jag har inga uppgifter om det men det känns inte så hälsosamt. Jag ser att det var några år sedan denna tråden var aktivt men det har sedan dess kommit debatten om kemikalierna som används att täcka insidan av vissa metallförpackningar som är ohälsosamt för människor och miljön och det känns viktigt att matproducenter ta ställning till tycker jag. Jag har inte hört nånting om det i media tyvärr.
  Hur som helst skulle det inte bli ett problem om man fick köpa Kalles i burk eller plasttub!!

  1. Ja, det har jag också funderat på! Känns inte alls särskilt hälsosamt. Det är märkligt att det inte finns andra typer av förpackningar, de har verkligen valt den absolut sämsta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.