Synestesi

Nu ska ni få veta något mer om mig – jag har synestesi. Jag är en synesteter. För er som inte har koll på vad det är, så kan jag meddela att det innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade. Det kan vara olika sinnen – en del ser färger kopplade till lika ljud, andra hör dem. En del ser färger för olika bokstäver, ord eller siffror, och det är alltid samma färg. Och det är lika naturligt att D dur är gult, som att gräs är grönt. En liten del av befolkningen har synestesi (mellan 0,001 och 2%), och det är antagligen genetiskt. Syrran har det också.

Nästan alla kan ju ha upplevelser som påminner om synestesi (som att man uppfattar gälla ljud som ljusa), men det är inte samma sak. Blunda och håll för näsan när du äter något, så inser du att det är väldigt svårt att veta vad det är du äter. En del med synestesi har färger kopplade till känslor, men favoritfärgen kan vara kopplad till en riktigt obehaglig känsla. Det är inte inlärt, och inte kopplat till vad man gillar. Och så är det enkelriktat – bara för att man ser en färg kopplad till en siffra, så innebär det inte att man tänker på eller ser siffran, när man ser färgen.

Färg. Synestesi.

Synestesi behöver inte alltid handla om färg, men det är den vanligaste formen, och den som jag har. Det kan även handla om former, smak eller textur. Ibland kan två sinnen som får en signal av samma sak trigga igång ytterligare sinnen till samma upplevelse. Ett ljud ser ut på ett visst sätt, och utseendet är koppplat till en färg eller en smak, och så vidare. Man skulle kunna säga att bra saker blir lite bättre för synesteter, eftersom de upplevs med fler än ett sinne, men dåliga saker kan därmed också bli lite sämre. Jämför att se musik, som blir mer levande, med att se smärta, som gör sig mer påmind.

Orden synestesi kommer från det latinska ordet synaesthesia, som ursprungligen kommer från två grekiska ord. Syn, som betyder med- eller samman-, och aisthesis, som betyder sinnen, känsel, förnimmelser. Och nej, det är inte en sjukdom. Men det är ganska intressant, och underlättar flerdimensionellt tänkande.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/04/synestesi/

2 kommentarer

  • Monicaapril 20, 2013 kl. 20:02
  • Svara

  Jaha du Klara, där har vi något gemensamt igen. Min pappa hade det och det har gått i arv i släkten neråt. Men det är inget som jag tänker så mycket på. Det finns så mycket svårare här i livet. Men jag älskar färger och när jag tänker på någon särskild människa, så har den en speciell färg. Lika som du skriver om musik, som jag älskar, så har de också färger.
  Intressant det där.
  Trevlig helg Klara!
  Kramar

  1. Ja, väldigt intressant! Och lustigt hur sinnena fungerar, för kopplingen till en färg eller något annat är ju inte alls självklart! Kram, tack detsamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.