De odejtbara

Jag fick precis höra om ett nytt kommande dejtingprogram på Kanal 5. Enligt Kanal 5 så hjälper programmet personer med funktionsnedsättningar att finna kärleken. Bara det får mig att vilja kräkas en aning, för varför särskilja funktionshindrade från andra människor? Vad är skillnaden? Varför funktionshindrade, men inte personer med en viss hudfärg eller religion…? Och kan ni gissa vad arbetsnamnet för programmet är? Jo, ”De odejtbara” (originalet heter ”The Undateables” och kommer från Storbritannien).

Snacka om att klumpa ihop alla med funktionshinder, både synliga och osynliga och stämpla dem som lite sämre än vanliga människor. Hur sjutton kan folk tycka att det är okej med ett så nedvärderande program, och vem fasen vill vara med i det?! Det finns nämligen ingen som är odejtbar, det är fullständigt skitsnack. Man är inte heller dum i huvudet för att man sitter i rullstol, ful, odräglig eller jobbig bara för att man är syn- eller hörselskadad, eller konstig för att man saknar en kroppsdel.

Arga Klara slår sönder rullstol med slagträ

Jag fick höra av en kvinna som jobbar med unga rörelsehindrade, att många är förtvivlade. Det är ju ganska jobbigt för de flesta att vara en osäker tonåring , och att dessutom ha ett funktionshinder och höra att man är en av ”de odejtbara” måste vara oerhört jobbigt för en del. Och de som är ihop med en människa med en funktionsnedsättning, är det för att vara snäll, eller för att de inte kan få bättre…? Nej, självklart inte!

Jag är, precis som de flesta riksförbund för olika funktionshinder, helt emot program som specifikt är med funktionshindrade människor. Som ”Mot alla odds”, som tydligen enbart är till för att SVT ska fylla en kvot för att de ska slippa ha med andra med funktionshinder i TV-tablån sen. Jag har bara sett ett par avsnitt, men jag gillar det inte. Har man ett funktionshinder och är med i TV så framställs man antingen som en hjälte eller som ett jäkla offer – aldrig som en helt vanlig människa, precis som vem som helst. Det är för övrigt samma produktionsbolag som gjort både ”De odejtbara” och ”Mot alla odds” – Mastiff AB, så hur ligger det till med människosynen där egentligen…?

Stereotyper och fördomar gång på gång, år 2013. Jag är inte ett dugg annorlunda än någon annan, och jag platsar minsann inte i ”De odejtbara”. Det är fan svårt att förstå hur man kan sjunka djupare i TV-träsket, för det är helt orimligt jävla korkat. Vill du också anmäla Kanal 5s programidé till Diskrimineringsombudsmannen (DO) så klickar du här.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/de-odejtbara/

12 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Hmmmm… Blir lite kluven här. ”Mot alla odds” var ett program jag gillade även om det var lite partiskt från min sida. Programmet visade kanske allmänheten att man inte var annorlunda på grund av sitt handikapp snarare än att SVT skulle fylla sin kvot av PK.

  Jag står helt bakom dig att det egentligen inte behövs några program som belyser ”kvotgruppers” existens. ”De odejtbara” låter faktiskt helt åt helsike då det verkar vifta med ”handikappkortet”. Program med funktionsj´hindrade kan bidra till att sprida kunskapen att man inte är annorlunda på grund av sitt handikapp.
  Jag tror att många som inbillar sig att de är fördomsfria om handikappade snarare är begränsade då de hela tiden vill skydda dom genom att vi ska tycka synd om dom och ta hand om dom.
  Inte helt lätt det här men tyvärr finns fördomar om alla männiksor. En man är inte bög för att han ahr rosa skjorta. En rullstolsburen person är inte i större behov av en dejt än vad jag är. Så det så.

  1. Visst visar de att man inte är annorlunda, men jag ogillar sättet det är gjort på, och att det faktiskt fyller ett politiskt syfte också. Byt ut funktionshindrade mot kraftigt överviktiga, judar eller vad som helst, som jag ser det är det ingen skillnad.

   Självklart finns det och kommer alltid att finnas fördomar, men jag tycker att det känns onödigt att stigmatisera det hela, och i vissa fall spä på fördomarna. Visst finns det folk som gillar när någon tycker synd om dem, men de allra flesta vill bara bli behandlade som vilken annan människa som helst.

   1. Så sant så. bara för att man sitter i rullstol eller saknar ett be innebär inte att man är dum i huvudet. Tyvärr betyder PK just att de som inte är ”normala” får en särställning som ska gillas vare sig man vill eller ej.
    En vit fullt funktionsduglig svensk kan inte kränkas men tillhör man en ”minoritet” måste man skyddas och därmed skapas ett behov av program som visar att man är som alla andra fast man använder sig av lytet för att visa att man INTE är som alla andra och därmed i behov av hjälp fast man är som alla andra.

    Hängde du med i resonemanget? Det blir lite av ett moment 22. Det hjälper att belysa svagheter men det kan samtidigt stjälpa.

    1. Ja. Och någon jävel kan ju känna sig kränkt, usch och fy. Jag blir förbannad för att någon anser att minoriteter behöver ett program eller hjälp med kärleken. Men det värsta med hela skiten är ju självklart namnet – det är så långt från PK det bara går!

 2. Det är för jävligt!!! Tittar inte på TV. Tröttnade på det för några år sedan. Och nu är jag verkligen GLAD att jag ingen har, för först trodde jag inte det var sant, det du skrev. Fy fan vad jag blir arg!!! Jag håller med dej i allt det du skriver om detta förbannade tv-program. Jag trodde inte de fick göra så här. Vi här i Sverige får nästan inte flagga numera…. för då är vi rasister?!?!

  1. Nej, det är helt sanslöst! Att någon överhuvud taget tycker att det är okej att klumpa ihop alla som inte är ”normala” (fast de är fullt normala) och kalla dem odejtbara är rent ut sagt vidrigt.

   1. Jag visst är det. Jag blev så arg när jag läste det igår, och det sitter i idag också. Kan inte sluta tänka på hur diskriminerande de här programmen är. Och det värsta är att hälften av Sveriges vuxna befolkning tycker som detta TV-program. Grrrrr……

    1. Ja, man får hoppas att det är ett fåtal som tycker att det är en bra idé! Varför inte göra ett dejtingprogram för överviktiga eller judar i stället? Det skulle säkert låta illa för betydligt fler, men det är samma sak.

  • Pia Lindell on juni 1, 2013 at 18:26
  • Svara

  Jag har sedan många år exem i ansiktet. Är jag godkänd för tv då? Vidrigt skitprogram! Och lyckligt förlovad!

  1. Ja, de kanske kan göra ett program för sådana med synliga hudsjukdomar och besvär också! Vi är ju helt odejtbara, hur kan vi ha hittat karlar?! 🙂

  • Moha Frikraft on juli 11, 2013 at 23:35
  • Svara

  Måste erkänna att jag vart så illa berörd när jag läste att programmet skulle heta ”De odejtbara”. I själva verket förstår jag syftet till idén, kan meddela att jag blev interjuvad av produktionsbolaget. Jag är en tjej (singel & sökande). Det produktionsbolaget ville var att få bort människors värderingar kring människor med olika funktionshinder – vilket jag också kämpar för dagligen. Jag tycker att världen är upp & ner.
  Detta var en glad överraskning, vi är ”Dejtbara” precis som alla människor, men vi stoppas utav just värderingar..
  Tack !
  /Moha Frikraft

  1. Hej! Ja, syftet må vara gott, men med en sådan titel dömer inte bara de, utan säkert många som skulle titta på programmet också. Kanske omedvetet. Jag hoppas i alla fall att du hittar någon som älskar dig för den du är – INGEN är odejtbar!!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: