Växeln hos Färdtjänst

Jag avskyr verkligen att ringa och boka mina resor hos Färdtjänsten. Man hamnar hos växeln i till exempel Senegal, Estland eller Moldavien (beroende på vart man bor, och nej, jag skämtar inte), och missförstånd sker precis hela tiden. Dessutom har de ingen som helst lokalkännedom, och Scheelegatan kan lika gärna bli Enskedegatan. Ja, ni fattar. Jag har bara haft färdtjänst i ett år, och råkat ut för säkert 20 incidenter där andra resenärer ha fått fel adress bokad.

Ergo – jag bokar alltid på internet, för då kan i alla fall inte min resa bli felaktig. Men så länge folk ringer till den där hemska växeln och bokar (vilket jag för övrigt vägrar att göra – de har gått en intensivkurs i svenska och tjänar $400 i månaden), vilket självklart de flesta gör eftersom de är skruttiga åldringar, så råkar även jag ut för växelns problem och helt galna samåkningar. Men nog om det – jag har äntligen fått mitt kort

Gammal telefon i bakelit och snurrskiva. Växeln till färdtjänst

Mitt nya kort har alltså kommit till slut! Det tog ju ”bara” drygt två månader från att jag beställde tid på vårdcentralen, tills att kortet hamnade i min brevlåda. Nu kan jag äntligen börja åka omkring lite mer, och framför allt – slippa oroa mig över att jag inte kan åka, eller inte kommer att få det. För det finns ju inte en chans att jag kan jobba utan hjälp med resorna.

Nu konstigt nog kom systemet ihåg min inloggning, trots att det blev ett glapp på drygt två veckor mellan perioderna. Det hade jag faktiskt aldrig trott. Jag var tämligen säker på att jag skulle vara tvungen att ett nytt lösenord, i alla fall, men icke. Och det var ju bra, även om det var den enklaste saken i världen att göra. Så jag slipper minsann att ringa växeln, och under hela förra året gjorde jag det bara två gånger. Det går att boka från internet i telefonen, så jag tänker minsann inte prata med någon i onödan.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/05/vaxeln-hos-fardtjanst/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Farsanmaj 16, 2013 kl. 19:28
  • Svara

  Taxi – var god dröj!

  1. Vanlig taxi ja, aldrig kö hos färdtjänsten! I alla fall inte i Senegal.

  • Tant A.maj 16, 2013 kl. 21:10
  • Svara

  Skönt att du fick ditt kort till slut.
  Min kortförnyelse brukar ta 3-4 månader att få hem i brevlådan, så jag börjar alltid ett halvår före med alla besök och utfrågningar som krävs.
  Inte klokt!
  Hoppas att Färdtjänsten Stockholm inför den app som finns i Göteborg, mycket smidigare än att behöva gå via webläsaren på telefonen. Ringa och boka gör man bara inte gärna, antingen så fattar dom inte vad man menar för gata eller så bokar dom fel och så får man stå (luta sej…) totalt söndervärkt och frysa häcken av sej i väntan på en bil som aldrig dyker upp.

  1. Jag pratade med det om min läkare i februari, men han bokade inte in mig förrän i slutet av mars, och kortet gick ut den 30/4. Han påstod att det räckte… Idiot. Ska tala om det och kräva betydligt bättre framförhållning nästa gång!

   En app vore ju skitsmart! Ja, vänta får man oftast göra, för att de står på fel gata och väntar på en annan tant… I info-broschyren som följer med kortet står det under rubriken resebeställning bara ett telefonnummer, och det suger ju. ”Mina sidor”, som de kallar nätbeställningen, är ett litet stycke på 4 rader i en 20 sidor lång broschyr. Men de kanske inte vill att folk ska beställa på nätet…

    • Tant A.maj 16, 2013 kl. 21:41
    • Svara

    Den läkaren verkar leva i en annan värld om han tror att handläggningstiden är så kort. Möjligtvis är den kanske det om man bor i en liten håla i nån avlägsen kommun!

    Förstår inte heller varför så många bara får färdtjänst beviljat 1 år i taget på livslånga kroniska sjukdomar, det är ju ett j***a företag att fixa nytt kort varje år för många och det tar enormt med energi och kraft (som man inte har).
    Utfrågningar, handlingar som ska in och dokumenterade undersökningar, oro och väntan.

    Men det går att få beviljat både 2 – 5 år i taget, om man specifikt ber läkaren att påtala det t-y-d-l-i-g-t på intyget att man har ett livslångt behov av hjälp med resorna.

 1. Kollade upp när jag bokade tiden för att få ett läkarintyg: 9 februari! Helt galen ansökningsprocess, skrev om den här:
  https://argaklara.com/2013/03/ansoka-om-fardtjanst/

  Min handläggare kom ihåg mig och tyckte att det var konstigt att de bara skrev för ett år i taget. Men det verkar inte vara en jävel som tror på att man har ont när man är ung och hyfsat piffig, oavsett hur bra man uttrycker sig. Nästa år ska jag börja i december – kortet går ut den 30/4 2014. Förmodligen hos en annan läkare…

  • Tant A.maj 17, 2013 kl. 11:32
  • Svara

  Det kan dess värre behöva gå några år med beviljad färdtjänst före dom ger tillstånd på längre än ett år i taget.
  Även fast det står med svarta bokstäver med tjock tuschpenna att man behöver det livet ut!

  ”Patienten saknar huvud och behöver därför färdtjänst livet ut”.
  Bedömningsvar: ”Det föreligger tveksamheteter i huruvida detta är livslångt behov och ett nytt huvud ev kan växa ut, så vi beviljar endast för ett år”.

  Varför det är så vet jag inte, antingen kan dom inte läsa innantill eller så är det godtycklig bedömning beroende på vilken handläggare det är (som med FK?).

  Smart idé, om du kan och orkar ta dej igenom hela processen att byta läkare inför nästa förlängning så gör det, det kan väl inte bli mycket sämre än vad det redan är.
  (Har följt din blogg länge så jag är up-to-date)

  1. Hahaha! Jag läste om en snubbe för något år sedan, han hade amputerat benet/benen och var tvungen att ansöka om nytt tillstånd för handikapparkering var femte år. Hur tänkte de där…?

   Blir nog så illa tvungen att byta läkare efter sommaren, den jag har tillför ingenting förutom lite ilska till mitt liv. Och piller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.