En röd chili!

Min chiliplanta genomgår metamorfos! Från att ha haft någonstans runt 17 stora gröna frukter, så har den nu 16, varav 2 är röd chili. Va? Jo, på bara en dag bytte de som suttit allra längst färg, och de såg hyfsat färdiga ut. Jag plockade av en och hade i maten i går kväll, därav det minskade antalet.

Provsmakade en liten bit av min röda chili innan jag bestämde hur mycket jag skulle ha i maten (korvgryta, fy fan), och den var väldigt mild och god. I spetsen, i alla fall. Det verkar som om styrkan inte riktigt hade utvecklats i hela frukten, för den är inte helt knallröd heller ännu, men innanmätet var desto starkare. Tog bort kärnor och innerväggar med tummen, och lite senare slickade jag av den av någon anledning – aj som fasen! Det brände verkligen på tungan bara av det!

Röd chili som jag har odlat själv!

Det är ju väldigt stora frukter, så de blir nog inte superstarka i alla fall. En hel sådan chili i den här mognadsgraden, till fyra portioner korvgryta var inte ens en antydan till starkt, utan gav bara lite extra smak. Och en hel massa C-vitamin. Älskaren R har ett par plantor med spetspaprika, varav en med en blomma som på en vecka har utvecklats till en decimeterlång frukt. Vi har sammanlagt nio plantor av fyra olika sorters chili, så vi lär inte få skörbjugg i sommar. Alltid något!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/06/en-rod-chili/

2 kommentarer

1 ping

  • Tofflanjuni 28, 2013 kl. 20:14
  • Svara

  Som min paprika! När jag köpte den var det en grön paprika på och sen kom det flera. Men de måste vara röda för att smaka gott – och det rodnar fint i solen på ballen! Härligt att nåt nyttigt är gott, eller hur?
  Krm!

  1. Ja, och kul att faktiskt lyckas odla något – det har aldrig hänt förut! 😮 Kram!

  • Scotch bonnet -juli 9, 2013 kl. 08:31

  […] spansk peppar (som jag också odlar) är den vanligaste i mataffärerna här i Sverige, och de ligger på mellan 2500-5000 Scoville. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.