Aubergine

Jag gillar nästan alla sorters grönsaker, i alla fall så länge de är råa och det inte är en massa vidrig vinäger på dem. Jag fattar inte varför så många halvdåliga restauranger dränker alla grönsaker i vidrig dressing, i stället för att servera den vid sidan av. Är det för att man inte ska ha någon chans att välja, eller för att dölja smaken av något dåligt? En del grönsaker är goda tillagade, men förutom lök och rotsaker föredrar jag de flesta färska. Den enda grönsak jag verkligen ogillar, är aubergine.

Soppgrönsaker, selleri, morötter, palsternacka, kålrot, lök, potatis, vitlök

Aubergine är inte god rå, och den är inte god tillagad. Varken grillad, eller i någon sorts gryta. Vidrigt. Men det är något med deras utseende som är ganska tilltalande. Färgen är riktigt snygg, en mörk och glänsande lila. Jag gillar lila. Inte konstigt att så många snygga lila saker kallas för ”aubergine.

Jag brukar inte kunna låta bli att gå förbi dem när jag är i mataffären, och så garvar jag lite. Varför? Jo, de ser ju ut som fästingar! Sprängfyllda, blodsugande äckliga kryp. Den gröna stjälken på en aubergin motsvarar fästingens vidriga lilla huvud, och fruktköttet är kroppen. Blääää. Har inte ni tänkt på det?

Fästingar, förresten. Det är dags för sådana nu. Förra året klarade jag mig ifrån att få några, men året innan hade jag flera stycken. När älskaren R hör mig panikartat ropa på hjälp på lantstället, då vet han precis vad det gäller. De är så äckliga, och jag klarar inte av att veta om att jag har en på mig! Jävla tur att de inte blir lika stora som en aubergin, i alla fall. Visst, lättare att hitta, men jag hade dött av rädsla bara av att se en. Det känns i alla fall tryggt att veta att den fästing som väljer mig antingen dör, eller blir hög av mängden mediciner i mitt blod…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/07/aubergine/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanjuli 4, 2013 kl. 21:18
  • Svara

  Ha ha, fästingar! Det har jag inte tänkt på! Men jag gillar aubergine. Brukade förr i tia (näää, nu pratar jag östgötska också! Baskat!) lägga in dem i olja och vitlök och äta som tillbehör till mat eller på macka. Men man kan inte gilla alla grönsaker. Jag avskyr t ex morötter, men de har ju så snygg färg… Sparris älskar jag, men kisset luktar PEST när man har ätit sparris så jag pallar inte.
  Vilken är din favoritgrönsak???

  1. Hahaha! Gulligt med dialekt! 🙂 Jag gillar rå kålrabbi, det är lite åt rädise-hållet men inte så starkt. Väldigt krispigt. Hmm, ja, det är nog favoriten just nu i alla fall. Men jag gillar de flesta!

  • Farsanjuli 4, 2013 kl. 22:03
  • Svara

  Och avocado. Bläh!

  1. Det är gott med salt, mycket pepparrot och rökt skinka. Eller räkor. Men pepparrot är ett måste! Fast det har jag bara lärt mig äta de senaste åren.

  • Farsanjuli 5, 2013 kl. 00:04
  • Svara

  Ännu godare med bara salt pepparrot och skinka.

  1. Må så vara. Men det sägs att det är nyttigt.

  • Tofflanjuli 5, 2013 kl. 16:37
  • Svara

  Men Farsan och Klara! Avocado ska man inte ha skunka till utan grönmögelost och citron. Pepparrot och rädisor och räkor kan man äta för sig.

  1. Grönmögelost har jag aldrig provat i kombo med avocado! Måste testats. Skinka slipper jag helst om den smakar skunk. 😉

    • Farsanjuli 6, 2013 kl. 12:51
    • Svara

    Man ska bara äta skinka från Vindelns Rökeri. Ingen Annan.
    Varför inte ägna sig åt varma mackor med Vindelskinka och Västerbottensost i stället för sunkiga utlänska frukter?

    1. Men alla har inte så stor frys att man kan äta så god skinka året om! 🙂 Och avocado är billigare än Västerbottensost…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.