Kaffebryggare och vatten som försvinner

Det är något konstigt som pågår med en gammal kaffebryggare vi har på lantstället. På något sätt försvinner det en jämförelsevis ganska stor mängd vatten varje gång man brygger kaffe, som rimligen inte bara går upp i rök. Eller? När jag har fyllt på den är vattenmängden 4 stora koppar eller 6 små.

Och så här ser det ut när kaffet är färdigbryggt, och den har fått stå i åtminstone 10 minuter efteråt. Det är en sån där kaffebryggare som kanske kostade 49 kronor år 1990, så den tar tid och bullrar. Det gör mig ingenting alls, men det är ändå konstigt att det är så pass mycket mindre i pannan efter att själva bryggandet är färdigt. Och ja, mängden vatten i pannan när man har hällt i till markeringarna för 4 stora koppar eller 6 små överensstämmer precis med markeringarna på själva bryggaren.

Gammal kaffebryggare av märket Butler. Det försvinner vatten!

När det är klart är det bara drygt 3 stora, eller 5 små koppar kaffe kvar. Det är alltså en ganska ansenlig mängd vatten som bara försvinner! Visst förångas en del, men så mycket? Det läcker eller stänker inte om den heller, så jag antar att luften i stugan blir aningen fuktigare varje gång jag gör kaffe. Konstigt, har aldrig varit med om att någon annan kaffebryggare beter sig på det här sättet. Det blir ju alltid för lite kaffe också, för jag glömmer ju alltid att göra mer än till det där jävla strecket. Nåväl – den är i alla fall bättre än en annan kaffebryggare vi har ståendes här. Den sprutade hett vatten åt alla håll…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/kaffebryggare-och-vatten-som-forsvinner/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petteraugusti 8, 2013 kl. 21:10
  • Svara

  Jag gör aldrig kaffe på det viset så jag har aldrig reflekterat över vattenförlusten. Då vattnet aldrig kokar i en kaffebryggare blir det ingen förångning av vattnet som kan försvinna ut i rummet. Lte försvinner i uppvärmningen och det kan påverkas av temperaturen i rummet, om än väldigt lite..

  Jag tycker du ska väga filtret med kaffe innan du sätter igång bryggaren och sedan väga det efter bryggning. Det samlas en hel del vatten i filtret och sumpen.
  Hör av dig, jag är nyfiken…. 😀

  1. Haha, kanske det! Jag fick höra att om kaffepulvret stått torrt och varmt kanske det binder mer vatten än om det är nyöppnat ur en vacuumförsluten påse. Jag har ingen våg här på landet, men jag ska fortsätta klura på saken.

  • Farsanaugusti 9, 2013 kl. 09:19
  • Svara

  Har du kollat att kalibreringen på bryggaren och på kannan är lika?
  F.ö. tror jag på Petters ide att väga filtret. Där samlas en hel del.

  1. Japp. Jag trodde att det mesta skulle hinna rinna ut på 10 minuter. Vi använder samma kaffe och samma sorts filter som hemma, men där blir det ingen stor förlust så jag utgår ifrån att det har med apparaten att göra. Mysko.

  • Farsanaugusti 10, 2013 kl. 10:54
  • Svara

  Bålstas ackrediterade testinstitut hargjort en ingående provning av kaffebryggare och konstaterat att kaffefiltret väger c:a 80 g mer när kaffet är färdigt efter bryggning av 6 koppar. Den saknade vattenmängden anses härmed förklarad.
  Använd testutrustning:
  Kaffebryggare från Melitta
  Classic kaffe från Arvid Nordqvist
  Kaffefilter (lågpris) från ICA

  1. Hahahahah! 80 gram, det var betydligt mer än jag hade trott! Använder också lågprisfilter från Ica och Arvid Nordqvist, så jag antar att problemet är löst. Tack, testinstitutet!

  • Petteraugusti 10, 2013 kl. 11:12
  • Svara

  80 gram motsvarar 0,8 dl vatten så vi kanske får anse mysteriet delvist löst. Vad resterande vatten från en ”kopp” tar vägen må diskuteras men jag är nöjd med svaret. 😀

  1. Ja, mycket nöjd. Väldigt konstigt att jag aldrig märker något på kaffebryggaren hemma, eftersom jag använder samma saker. Där kanske förlusten på något sätt är inräknad där de har ritat markeringarna i själva bryggaren. Hmm.

  • Petteraugusti 10, 2013 kl. 11:24
  • Svara

  Hmmmm…. Det kan ju inte funka om markeringarna på kannan motsvarar markeringarna på bryggaren. Eller?
  En sak är ju om man har kannan ograderad eller använder annat kärl för vattenpåslagningen. Då funkar det med någon form av omräkning. Det viktigaste är ju att man får ut det antal koppar man behöver.
  Vi fick i alla fall en lösning på mysteriet. Nu gäller det att gräva vidare……..

  1. Nej, men jag måste erkänna att jag aldrig har mätt och kollat att de överensstämmer på den som är hemma. Här på landet blev det så uppenbart när det blev alldeles för lite kaffe gång på gång (ovan vid kaffebryggaren i början av sommaren, gick efter markeringarna) att jag var tvungen att kolla. Ska självklart reda ut om så är fallet när jag använder min bryggare hemma nästa gång. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.