Trasig men får hjälp!

I stället för två trasiga datorer har jag numera bara en trasig, och en halvtrasig! Älskaren R satte sig med en knippe skruvmejslar och öppnade upp den som lät som en liten fabrik, kollade, dammsög, pillade och skakade. Han hittade en hel massa ”bös” (aldrig hört ordet tidigare, men det betyder tydligen skräp eller nåt), men det var absolut ingenting fel på den. Troligtvis var det bara fläkten som bullrade. Det konstiga är att den går precis som den ska, och det är inget motstånd eller nåt. Datorn har några år på nacken, så det går väl knappt att få tag på en ny fläkt för en billig penning heller.

Nåja, lite oljud kan jag väl stå ut med, så länge skiten funkar. Det är lustigt hur dåligt en liten laptop håller om man använder dem flitigt. Den lilla microdatorn jag skaffade när jag skulle ut och åka mycket, och den här hade gett upp första gången (den gången var det en trasig hårddisk), var dålig redan från början. Den var helt enkelt för liten och för långsam för mina behov. Som tur är har jag en bra stationär dator hemma i kontoret, men jag är ju ändå på lantstället åtminstone nästan fyra månader om året, och utan dator kan det bli väldigt tråkigt till och från.

Dator, clipart. Trasig

Nu har jag lite jobb att ta igen. Fick hjälp av en god vän (thank you Sandesh at Tantragnan!) med lite banners i går kväll, efter att jag suttit och försökt jobba med en trasig dator i ett program jag aldrig tidigare använt. De ungefär 10 banners han gjorde på en halvtimme var oändligt mycket bättre än min enda, som tog nästan två timmar. Jag har inte Photoshop på den här, och dessutom är jag kass på det. Tur att en del saker löser sig till det bästa i alla fall, när jag och datorn är trasig!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/trasig-far-hjalp/

12 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanaugusti 29, 2013 kl. 13:48
  • Svara

  Är vi släkt? Jag har tre datorer, två jättegammal och en…fyra år. Storebror är min favorit, men går inte att stänga av (då slutar batteriet att fungera och jag måste göra om en massa inställningar, starta i felsäkert läge etc), Lapdancen är bra men väldigt gammal och har bara XP (dessutom får jag inte nån vettig upplösning på skärmen) och Leksaksdatorn är skiiiitlåååångsam…
  Men att köpa nytt är ju inte att tänka på som läget är just nu… 🙁
  PS Storebror har Photoshop, så när han lägger av får jag hantera mina bilder i nåt trist tilläggsprogram. 🙁

  1. Haha, det verkar så! Min stationära är grym, men hemma. Min vanliga laptop är bra, men med några år på nacken är det väl inte konstigt att saker som fläktar börjar bli lite trötta. Har bytt hårddisk en gång. Microdatorn är skit, som sagt. Men funkar på resande fot – om nu bara tangentbordet ville gå att använda…

    • Farsanaugusti 29, 2013 kl. 18:42
    • Svara

    En så billig fläkt som i en laptop ska låta illa efter en tid. De är konstruerade på det viset. Jag har sett priser på c:a € 0,70 för småfläktar. Jag har lite blandade skräpfläktar, har du måttet på den?

    1. Åh, det låter bättre än de HP sjävla säljer… Ska kolla med R, det är han som sköter skruvmejslar och pinnar med centimetrar på. 🙂

  • Petteraugusti 29, 2013 kl. 13:56
  • Svara

  Du har väl fått skitgrejer. Min laptop jag använder hemma är inköpt i januari 2007. Den har fått mer minne och en större hårddisk. Jag råkade krascha några tangenter när den var ny men alla utom F4 mår finfint. Skärmen börjr bli lite slö men den har tuggat på hela dagarna sedan dess. Kein problem, som tysken sa.
  Min Netbook jag släpar med mig på stan har ett litet fabrikationsfel där skärmen ibland jävlas och A-tangenten är lite stum men inget annat och den datorn fyllde 4 år i somras.
  Bägge maskiner går som sagt flera timmar om dagen. De är ljudlösa som en mus. Jag har alltid undrat vad folk har för datorer när man hör dom väsnas offentligt.

  1. Det är möjligt. De har fått resa en hel del och utstår både katthår och sånt, så att min vanliga laptop är så bra som den ändå är får jag nog anse som ganska bra ändå. Den var billig. Microdator är inte att rekommendera…

  • Petteraugusti 29, 2013 kl. 19:02
  • Svara

  Sånna där grunkor sparar jag också på. Man kan aldrig få för mycket av fläktar, sladdar eller andra elektroniska mojänger. Slänger man dom behöver man en nästa vecka. Ligger säkert 15 olika fläktar och skrotar i en av mina ”bra-att-ha-lådor”. 😀

  1. Nä, den del män verkar aldrig kunna få nog av sånt… :mrgreen: Tur att jag känner såna män – jag skulle aldrig komma på tanken att plocka ur saker och spara…

  • Petteraugusti 29, 2013 kl. 19:52
  • Svara

  Hehehe… Det finns ett uttryck i stil med: Kan du inte plocka sönder grunkan äger du inte den. 😀
  Jag skruvar isär allt när det pajat. Ibland innan bara för att jag är nyfiken på vad som finns inuti. Vrickat? Kanske det, men alltid lär man sig något.

  1. Sant. Jag ska plocka sönder min rullstol. 😀

  • Petteraugusti 30, 2013 kl. 11:19
  • Svara

  Nja… Plocka sönder känns lite fel men du kan väl plocka isär den och se hur grunkorna hänger ihop. Kullager finns ju i olika varianter. Det kan vara kul att kolla in. Vem vet du kanske även kan förbättra den? 😀

  1. Isär och sönder är samma skillnad om jag gör det. :mrgreen: Kullager känns som ett av de områden jag är expert på redan, så jag hoppar över det. 😀

  • Elmis » Plocka isäraugusti 30, 2013 kl. 09:41

  […] en liten diskussion med Arga Klara om elektroniska saker och hon vill att de bara fungerar och avskyr att plocka isär prylar. Så är inte fallet med mig. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.