Hälsoarmband och dess effekt

Läste i går att årets julklapp 2013 skulle kunna bli något slags hälsoarmband. Eh, va? Det handlar om vanliga armband som påstås kunna bota både det ena och det andra. Men funkar hälsoarmband? Så här kan man läsa på en högst tvivelaktig hemsida som säljer någon variant av silikon (för 400 spänn!!):

Den får Dig att må bra! Armbandet innehåller en förening av starka negativa joner gjorda utav rika mineraler som är inkapslade i silikonet, vilket utgör frekvens som arbetar med kroppens egna naturliga energiflöde. Negativa joner har hjälpt människor att må bättre sedan tidens begynnelse.

Vänta nu, joner gjorda av mineraler? Joner är ju bara atomer som reglerar hur andra atomer binder till varandra. Inget annat. Visst kan negativa joner skapa en mer hälsosam luft (jonisering används ofta i produkter som renar luft eftersom damm är elektriskt laddat), men de kan inte påverka kroppens energi ett enda jävla dugg.

Man får ett inre lugn, förkortad läkningstid vid skada, bättre sömn, ökad sinnesnärvaro, ökat fokus, förbättrad rörlighet och balans, ökad styrka, och då lindrar de akut och kronisk värk.

Om kroppen nu skulle ha någon slags laddning (positiv eller negativ), vilket jag inte tror, så kan man ju ändå inte tillföra joner utifrån för att ändra på balansen i kroppen. Joner reagerar på elektricitet. Och borde inte effekten ta slut ganska fort när jonerna blir neutrala? Vilket jävla skitsnack. Om det funkade skulle ingen gå med kronisk värk eller vara sjuk, eller hur? Alla skulle vara pigga och friska, och så ser inte samhället ut. Är inte det i sig ett bevis på att hälsoarmband bara är bluff och båg?

Martin Ingvar, professor i integrativ medicin på Karolinska institutet säger också att det inte finns någon sorts hälsoarmband med påvisad effekt, och att de inte har något med kroppens energifält att göra: ”Det finns massor med olika med energier i kroppen, men det finns ingenting som kan interagera med ett inert icke batteridrivet armband. Det är bara nonsens och hämtat ur luften. Ett marknadsföringspekoral som man försöker måla upp.

Precis .Hälsoarmband med magnetism sägs öka blodflödet i händerna och bota benbrott (!), men hur hälsan generellt förbättras gick inte att utläsa. Det är i alla fall fastställt att magnetarmband som säljs är helt verkningslösa i hälsosyfte, de är så svaga att de inte gör ett dyft. Du kan lika gärna använda ett snyggt armband i stället, det kommer säkert att få dig att må lite bättre. Det gör i alla fall jag, till exempel det här.

Grekiskt brett armband i silver

Om vi jämför lite nu då. En vanlig stavmagnet ligger på ungefär 0,01 tesla, och armbanden är oerhört mycket svagare än så. För att det ska bli någon påverkan krävs starka magneter på upp till flera tesla. En magnetkamera är på 1.5-3 tesla, till exempel. Så om någon fortfarande tror på att hälsoarmband funkar efter att ha läst på lite så blir jag faktiskt mörkrädd.

Hela grejen handlar om att tjäna pengar på placebo. Om någon köper ett hälsoarmband till mig tänker jag köra ner det i halsen på personen och tvinga dem äta upp det, så att de till fullo kan nyttja den inbillade effekten.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/10/halsoarmband/

12 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Mariaoktober 25, 2013 kl. 13:22
  • Svara

  Men suck! Så dåligt. Inget jag skulle använda, skulle nog slänga det ganska med en gång om jag mot all förmodan skulle få nåt sånt armband.

  1. Verkligen kasst! Folk får väl tro på vad de vill, men när det handlar om 400 spänn för ett skitfult armband utan funktion, då är det bara dumt!

  • Mariaoktober 25, 2013 kl. 14:23
  • Svara

  Hej,
  jag länkar detta på min fb-sida.

  1. Ok! 🙂

  • Petteroktober 25, 2013 kl. 17:46
  • Svara

  Nänänä. Nu lugnar vi ner oss lite. Det är klart homeopati med utspätt vatten funkar likaväl som att magneter placerad på strategiska ställen botar allt från migrän till nageltrång. Det är även klart att Nutrilett botar dig från din fetma och det är sannerligen så att din chakra styr hur du mår. Eller hur bar det nu?

  Javisst. HUMBUG. Att folk inte vaknar. När de nu provat allt och de fortfarande är feta för att Nutrilett och deras chakrafärg inte var gul provar de självklart något annat. IDIOTER……

  Det finns så många dumma saker att man nästan måste springa en runda för att lugna ner sig.

  1. Haha! Jag skulle springa med dig om jag hade orkar. Det är så dumt att jag storknar.

  • Anonymoktober 28, 2013 kl. 14:22
  • Svara

  Jag kommer dagligen i kontakt med magnetfält upp till 18 tesla (ja du läste rätt) och jag mår förvånansvärt bra, säkerligen på grund av magnetfälten?
  Nej, sånt här får mig att förlora hopp om mänskligheten. Jag gjorde under min skoltid forskning inom kristallhealing, detta är precis lika idiotiskt.
  Det enda en magnet möjligtvis hade kunnat orsaka, är att samla järnet som rinner runt i blodet på en punkt, och på så sätt orsaka en blodpropp.
  För att uppnå detta hade man dock behövt bo under en magnet på över ett halvt ton.

  1. Helt sjukt vad folk väljer att tro på. Och lite beklämmande att folk bara köper saker rakt av utan att läsa på lite, eller tänka efter. Idiotiskt var ordet!

  • Jerkaaoktober 29, 2013 kl. 10:49
  • Svara

  Finns att inhandla på ebay…. 6 spänn med frakt… hahaha

  1. Hahaha! Det visar ju ungefär hur mycket de faktiskt är värda (även om jag inte ens skulle lägga 6 kronor på sånt skit). Tänk, bara 6 spänn för att bli botad från allt. Vilken mirakelkur! 🙂

  • Rocketmannovember 3, 2013 kl. 15:31
  • Svara

  Jag tror att hälsoarmbanden som kan bli årets julklapp syftar på är en ny sorts armband, t.ex. ”Fitbit Flex” som mäter aktivitet, sömn, kaloriförbrukning. Man synkar med datorn och får intressanta diagram. Nästan så att jag själv kan tänka mig att prova.

  1. Ahh, det får man hoppas! Det låter ju inte alls dumt. När man googlar på hälsoarmband kommer det mest upp dumheter, och artikeln jag läste om det handlade om såna där hokus pokus-grejer, men den typen du nämner låter riktigt bra!

  • Elmis » Öronljusoktober 30, 2013 kl. 08:41

  […] avgöra vad ni har i örat men att slänga pengar på öronljus är lika dumt som att tro att magneter runt handleden är bra för […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.