Sjukgymnaster och EDS

Jag blir så jäkla less på svensk vård. Ganska ofta. De senaste veckorna har jag suttit och mailat och ringt till olika mottagningar med sjukgymnaster för att försöka få reda på om de har någon med specialkunskaper inom EDS, för jag behöver verkligen en sjukgymnast. Jag behöver hjälp. Jag gillade ju verkligen det ställe jag varit på tidigare, så självklart frågade jag där först, men svaret jag fick därifrån var nästan snorkigt. ”Man ska träna på det sätt vi gjort.” Nej, en del övningar är direkt skadliga. Även om det är samma saker som behöver stärkas, så måste man göra det på ett annat sätt.

Från andra ställen har det varit nej, nej tyvärr, vad är EDS, och åter nej. Jag har mailat Socialstyrelsens avdelning för ovanliga sjukdomar, och ifrån Landstingets vårdguide fick jag höra att de inte visste, och tipsade mig om att ringa runt till olika mottagningar själv och höra. Öhh, ja, jag har gjort det i flera veckor. Vet ni hur många mottagningar det finns i Stockholms län som har sjukgymnaster? Det är hundratals. Jag har sökt i forum, och mailat ut förfrågningar till höger och vänster, men utan resultat. Ganska nedslående faktiskt.

Telefon. Ringer sjukgymnaster.

Jag ska tillbaka till min husläkare på torsdag den 31 oktober, förhoppningsvis för att få ett intyg så att jag kan ansöka om sjukersättning. Om inte det, så i alla fall fortsatt sjukskrivning. Och så en remiss till en ortopedtekniker, för trots att det inte står något på deras hemsida om remisskrav så vill de tydligen ändå ha en. Har flera ärenden också, men de kommer inte att hinnas med. Jag ska i alla fall meddela de nedslående resultaten kring sökandet efter sjukgymnaster, vad nu det spelar för roll. Hon kände ju inte till någon på rak arm heller. Och så behöver jag gå på vattengymnastik, men det finns inte en chans att jag kan pynta 200-400 spänn i veckan för sånt, så vad fan ska jag göra nu? Var finns hjälpen, kära Sverige?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/10/sjukgymnaster-eds/

4 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tant A.oktober 28, 2013 kl. 19:42
  • Svara

  Hej Klara! Har du prövat att ringa Patientföreningen? (så klart har du det?). Läkaren tipsade om det på ”Fråga Doktorn” idag på SVT1, när en skrev in och ville ha en diagnos och hjälp med EDS. Men hon sa iof också att det inte var några problem att få hjälp och behandling av sjukgymnaster, så kanske är tipset inte mycket värt ändå. Jag letar också efter specialiserade sjukgymnaster för mina krämpor, lika svårt att hitta rätt där med, tyvärr. Kram!

  1. Hej! 🙂 Jo, de visste inte någon specifik heller. Det bästa tipset hittills verkar vara att hitta en sjukgymnast som man trivs med och som är villig att lära sig, för det verkar ju omöjligt att hitta specialhjälp för olika saker. Och då är ju frågan – var hittar jag en sådan, och hur många måste man träffa innan man hittar rätt… Lycka till du också!

  • jonasnovember 6, 2013 kl. 11:48
  • Svara

  Brukar inte spama men kolla in vår sida och se om du kan ställa någon fråga till vår sjukgymnast . http://www.ptofsweden.se sen klickar du dig in på träningsrådgivning!

  Hoppas det kan vara till någon nytta!
  MVH
  Jonas / PT of Sweden

  1. Hej Jonas! Alla tips i det här ärendet mottages verkligen tacksamt, så det ska jag göra! Är ute och flänger lite nu, men kikar in i eftermiddag. Tack!

  • Ortopedtekniker och remisskarusell -oktober 29, 2013 kl. 18:01

  […] verkar vara lite körigt det här med att få komma till en ortopedtekniker. På vårdguiden stod det ingenting om remisskrav, men jag ringde ju ändå och dubbelkollade. Jo, de ville ha en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.