Fågelbilder från von Wrights bok

Jag fick lite saker av min faster häromdagen. Hon håller också på att flytta och rensa i lägenheten och förråd, och hon skickade med lite saker till mig när vi hade kalas här i lördags. Det var bland annat en jättesnygg svart skinnkappa och en jacka i mocka – tyvärr var båda för stora för mig. Hittade några andra små saker som var helt perfekta, men det bästa av allt var ett par fågelbilder, de här.

"Svenska fåglar, efter naturen och på sten ritade" av bröderna von Wright, tryckt i Stockholm av A. Börtzell på 20-talet. Fågelbilder, ugglor.

Jag älskar verkligen de här fågelbilderna, och ugglor är ju, som många av er vet, mitt favoritdjur. Mina föräldrar har flera bilder i samma serie på väggarna hemma, och det är tryck av A. Börtzell från Stockholm på 20-talet, från bröderna von Wrights (”fånn Vrickt”, de var från Finland) bok ”Svenska fåglar, efter naturen och på sten ritade”. De är helt underbara, allihopa, och det finns oändliga mängder av bilder på ugglor. Jag undrar om jag inte ska försöka samla på mig några ugglebilder ur serien och rama in dem, för de är så fina. Även om den ena ugglan inte ser riktigt klok ut, så är den fantastisk!

Det får blir ett projekt för framtiden, för de kostar allt från en hundralapp i dåligt skick till ganska många kronor när de är i fint skick. Per styck. De verkar finnas på auktionsställen och liknande, för jag såg några fågelbilder på Bukowskis market. Trycken kom för övrigt i 105 häften, och totalt är det 364 litograferade helsidesplanscher i färg.

Det är ju bara det lilla problemet med plats här hemma – hela väggen bakom soffan är visserligen fri nu, men älskaren R drog hem en skitstor men fin gammal väggklocka med pendel. Den är nog en meter hög, skulle jag tro. Hmm. Nja, jag lägger projektet lite på is och söker efter fler fågelbilder i det tysta.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/fagelbilder-fran-von-wrights-bok/

2 kommentarer

    • Farsannovember 28, 2013 kl. 23:58
    • Svara

    Vid behov finns säkert ett hundratal, kanske fler, hos oss, Tyvärr ingen mer uggla än Bubo bubo, som hänger i hallen hos oss.

    1. Kanske får kika någon gång då! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.