Museum och utställningar

Ja, som sagt, i går hände det inte mycket här hemma, men det hoppas jag ändra på i dag. Om allt går som jag vill, så följer älskaren R och bästa M med mig ut på stan, och så går vi på ett museum eller något annat kul. Vilket museum? Ingen aning. De flesta i Sverige, och framför allt i Stockholm, är ju enbart till för barn. Vuxna människor med intresse och baskunskaper i ämnet som ställs får ju oftast absolut ingenting ut av att gå på ett museum här.

Det är jävligt tråkigt att det är på det sättet. Vad fan ska utländska turister tro när de kommer hit och går på museum, och så är det anpassat både i text och utförande för en femåring? Sen finns det ju de som faktiskt är för vuxna, men som suger så förbannat jävla hårt att vi försökte få pengarna tillbaka – jag pratar självklart om Spritmuseum.

Spritmuseum på Djurgården i Stockholm. Det absolut sämsta jag varit med om gällande museum.

Nej, det var ingen utställning eller något man fick lära sig om alkoholens historia i Sverige ur olika perspektiv. Man kunde lukta på dill och anis. Vad i helvete? Ja, det var det absolut sämsta museum jag har varit på i hela mitt liv. Vi pratade ju med den ansvariga om det, till ingen nytta. Vi är alla fortfarande 100 spänn fattigare.

Förhoppningsvis får vi det bättre i dag. Jag kan tänka mig konst i någon form, för det är i alla fall sällan särskilt barnanpassat. Men det är så mycket roligare med små, ovanliga museer, som det Medicinhistoriska museet i Göteborg, till exempel, där även vuxna får lära sig saker. Ska undersöka vad för utställningar som pågår lite runt om i stan, sen får vi se vad vi väljer. Alla förslag på små roliga, ovanliga eller bara konstiga museum eller utställningar mottages tacksamt!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/museum-och-utstallningar/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflannovember 16, 2013 kl. 09:50
  • Svara

  Mitt favoritmuseum i Stockholm är Fotografiska, men det är ju rätt stort… Ett annat och det jag ska gå på härnäst är ABBA-museet, inte heller nåt litet.
  I Gamla stan finns ett gulligt Postmuseum som är trivsamt och sen gillar jag Medelhavsmuseet också (men det är ju stort det också…)

  I Uppsala har vi medicinhistoriskt museum som är öppet typ en söndag i månaden. Det var ett tag sen jag var dit, faktiskt…

  1. Postmuseum har jag varit på, det var ganska mysigt! Åh, vad roligt med ett till medicinhistoriskt museum! Visste faktiskt inte att det fanns något där, men det måste besökas – kanske tillsammans? 🙂 Fotografiska är alltid toppen, men pojkarna (som både är hobbyfotografer) ville hellre någon annanstans… Vi funderar på Biologiska eller Livrustkammaren, men det kan bli något helt annat…

  • Petternovember 16, 2013 kl. 10:57
  • Svara

  Så blir det när barn alltid ska vara med på allt. Istället för att växa in i rollen som vuxen ska allting redan från början anpassas till barn. Följden blir att vuxna inte kan inhämta mer information på exempelvis museum.
  Klart barn ska få gå på museum men det kan väl vara under kontrollerade former med exempelvis skolan och då med en medföljande guide som kan berätta. Inte ska ungarna springa omkring på egen hand. Sånt har vi Kreativum och allt vad det heter till. Sverige har en knasig inställning att om inte barn har tillgänglighet till ALLT går hela samhället sönder.

  Jag var själv en bitter gubbe igår då jag framförde min åsikter om det lokala bibliotekets förfall. barn springer och ylar, Alla sköna soffor är flyttade till barnavdelningen för att vuxna ska kunna sitta och läsa med barnen. Kvar finns stolar utan armstöd och moderna sittbänkar utan ryggstöd. VAD FAN?????
  Personalen var helt oförstående till att jag sökte en plats med lite lugn och ro med en skön stol att sitta och läsa i.

  1. Ja, jag håller. Självklart ska barn vara välkomna på alla museum, men att göra om hela utställningar till deras nivå är helt fel.

   Förstår din bitterhet. Det är inte okej!

  • Nitiznovember 16, 2013 kl. 15:36
  • Svara

  Visst är det för jävligt! När jag va på det kommunala skolbiblioteket här om da´n, blev jag helt förvånad över vilken ljud nivå det va. När jag gick skola så fick vi stränga order om hur vi skulle beté oss! Nu är det visst inte så längre.. Tråkigt!

  1. Ja, det är faktiskt riktigt tråkigt! Man är ju en barnhatande bitterfitta så fort man ber ett barn att dämpa ljudnivån nu för tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.