Julpynt och cancer-ljus

Ha! Lådan med julpynt är i lägenheten! Älskaren R tog ner den när han var uppe och lämnade sin cykel på vindsförrådet, och jag har skyndsamt pyntat storslaget – jag ställde min lilla gran, som är kanske 40 cm hög och lyser så fint med fiberoptikljus, på en högtalare och hängde några pyttesmå röda kulor i den. Det är allt jag tänker ägna mig åt vad gäller julpynt i år. Dessutom har jag ju en adventsljusstake i ett fönster, som jag glömmer tända varje dag.

Jag hade gärna haft ett julpynt till, en fin stjärna som ska hänga i fönstret. Den låg i kartongen och jag tog fram den så att R skulle få hänga upp den, men tydligen har vi ingen glödlampa som passar. Typiskt. Men vad fasen, det är ju faktiskt fyra dagar kvar till julafton, så det kanske går att ordna ändå. Om inte, så bryr jag mig inte nämnvärt heller. Jag tror att jag försöker sätta upp julpynt för att få till någon slags julstämning, men den verkar inte infinna sig ändå, och har inte gjort det på flera år.

Alla grannar har det så fint med stjärnor, ljusslingor på balkongerna och stakar lite här och var, så det räcker ju egentligen att jag tittar ut. Brukar tända lite ljus (trots att paraffinljus avger cancerframkallande ämnen vid förbränning och bildar koldioxid som påverkar klimatet. Det är svårt att hitta doftljus eller värmeljus av stearin, och de som faktiskt är av stearin innehåller ofta palmolja – inte bra, men ibland är det fint) inne då och då i mörkret i stället, det räcker för mig.

Ljus, värmeljus

Liljeholmens värmeljus är av stearin, så välj hellre dem framför IKEAs paraffin-gift – även om de är fyra gånger så dyra. Eller ha inte ljus tända hela tiden, och vädra ordentligt efteråt…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/12/julpynt-och-cancer-ljus/

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterdecember 20, 2013 kl. 20:04
  • Svara

  All förbränning producerar koldioxid och en hel del andra otäckheter. Även om paraffin är en produkt av råolja innebär inte det att paraffin är cancerframkallande. Även vegetabilisk olja är otäck vid förbränning.
  Uppblandat med stearin blir det en billigare produkt som brinner vid lägre temperaturer. En lägre förbränningstemperatur må vara något sämre men det finns fler faktorer som avgör om ljus bestående av paraffin är cancerframkallande. Var går gränsen? Mycket KAN vara cancerframkallande.

  Huvudsaken är att man är försiktig med all förbränning OCH vaktar ljusen…….

  1. Jag läste någonstans att paraffinvarianten var värre än att vistas i smog, och har hört från flera håll att det är hyfsat onyttigt. Men inte så illa som att röka, i alla fall. Snart kommer väl rubriker: ”Så farliga är dödsljusen”! 🙂 Och ja, man brinner nog snarare upp än att få ljuscancer.

  • Farsandecember 20, 2013 kl. 22:20
  • Svara

  Ljus luktar fan. Tacka vet jag 98-oktaniga avgaser ur en riktig motor.

  1. Jag förstår! Du får väl ta in en som mys-motor i källaren! 🙂

  • piafiadecember 21, 2013 kl. 06:01
  • Svara

  Halkade in på Hallandsposten som hade ett pyttelitet inlägg om EDS. Kanske ett sidospår? Kanske lite vägledning? Lite gott hopp?

  1. Det är alltid bra! Oftast när sjukdomen beskrivs så står det bara om de saker som folk tycker ser läskiga ut – tänjbar hud och överrörliga fingrar och leder, eller om ”contortionists”, vad de nu kallas på svenska. Det är sällan någon skriver om problemen, symtomen och att det faktiskt är en i vissa fall dödlig sjukdom! Hurra Hallandsposten – nu har jag inte läst vad de skrivit, men all uppmärksamhet är bra!

  • Ner med mitt pynt - Arga Klaramars 15, 2021 kl. 12:57

  […] liksom flöt ut och blev tre gånger så stort i bottnen. Har inte använt ett enda värmeljus i jul och vinter hittills – oavsett hur mysigt det är så är de lika farliga som att röka […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.