Semlor och historia

Fettisdagen är den fjärde mars, men det känns som om folk har knaprat i sig semlor i evigheter redan. Knaprat kanske är fel ord, för de ska väl egentligen vara mjuka. Eller dränkta i en skål varm mjölk. Hur som helst, med tanke på att svenskarna äter 40-50 miljoner semlor på ett år, så måste det ju ske över en ganska lång tidsperiod. På alla hjärtans dag gick jag och älskaren R förbi ett konditori där de hade ett helt träd fullt av små semlor på alla grenar.

Jag hatar semlor. De är vidriga. Jag gillar inte vispgrädde, och mandelmassa tål jag inte så bra. Det är inte ens gott, så det gör mig inget ändå. Det enda ätbara på hela semlan är just själva bullen av kardemumma, och de brukar ju kunna vara ganska torra och hårda utan tillbehören. Alltså håller jag mig långt ifrån dem, och äcklas lite om jag råkar sitta bredvid någon som äter en semla.

Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag åt en sist, men det måste ha varit minst 20 år sedan. I min barndom. Jag kan tänka mig att prova en om 20 år igen, men i dagsläget håller jag mig undan. Tycker att det säljs semlor från trettondagen till påsk ändå, och på vissa håll säljs det höstsemlor också. Huuu. Här kommer lite semmelfakta:

Från början hette de hetvägg och var det bara en bulle som åts i en skål med varm mjölk, mandelmassan lades till i början av 1800-talet och bytte namn till fastlagsbulle. För sen skulle man fasta i 46 dagar. Vispad grädde var inte heller något man använde sig av. Den lades till efter andra världskriget, när det inte längre var någon ransonering av mjölkprodukter. På 50-talet fick Jordbruksnämnden en polisrapport om en bagare som sålde semlor före fettisdagen. Det var minsann inte tillåtet!

Gillar du semlor?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/03/semlor-och-historia/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tatianamars 1, 2014 kl. 19:48
  • Svara

  Jag ÄLSKAR semlor . Men tål inte mjölkprodukter . Nästa gång jag bakar så ska jag frysa in kardemumma bullar till dig !

  1. Oh mums, kardemumma är världens bästa krydda! 😀

  • Åkemars 2, 2014 kl. 00:59
  • Svara

  jepp semlor e mums ,, och då gärna severad i hettvägg ,,, jag vill påstå att du har fel ang det du skriver om hettvägg jag har blivit lärd att när man äter semlan i en tallrik med hett mjölk kallas det just hettvägg fetisdagsbulle elelr bara semla när man äter den ”plain” dvs som vilket bakverk som helst

  och det här att man kan få all 24/7 365 dagar året om tror jag är direkt deflankerande för mänskligheten .. förr fick man gå och sukta efter nått längre fram , man hade nått att längta och sträva efter ,, idag som du som sagt kan få allt du så önskar (om ekonomin finns ) istort sett omgående försvinner allt detta .. och se hur ungarna agerar idag ,, alla kan ju för fann inte blivit bokstavskombinationer bara för att dom får vänta en stund

  förr fick man gott sitta med mössan i hand och vänta in vad som bestämts ,, det ingav respekt och eftertanksamhet ,,, två ord som totalt förlorat sin innebörd i dagens samhälle ..

  men kör man bara på som folk i gemen gör idag och lever för dagen med en framförhållning som inte sträcker sig längre än vad näsan pekar så finns det ett pris ,, det KOSTAR antingen ekonomiskt eller tid eller hälsa ,,,, är man lite förekommen och ska handla nått så tar man en sväng på nätet först och som i många fall så hamnar man med största säkerhet utomlands .. köper man så det man önskar från ”utomlandet” så sparar man skapligt mycket pengar på det .. efter frakt tull och moms (om du handlar utanför EU ) lagts på så har du i 99.99.9% av fallen sparat mellan 30-60% som SAMMA (inte lika SAMMA) varor kostar här hemma ,,, jag brukar säga att jag önskar jag kunde stödja våra svenska handlare men jag har tyvärr inte råd 🙁

  semlor ja ,,, när jag var liten så tycket jag väl ungefär som du ,, men se med åren (tror jag ? ) så har jag börjat käka dom och t.o.m mandelmassan i den är smarrig ,, (och godast är den oftast i HETTVÄGG )

  1. Jo, men att äta den utan mjölk, och därmed även namnen, kom senare. Från början åt man den helt enkelt bara i en tallrik mjölk. 🙂 Jag tror inte heller att det där med att allt finns tillgängligt dygnet runt, året om, är enbart bra. En del saker (olika sorters service till exempel) är självklart toppen om det finns, men vissa saker är och ska vara efter olika högtider och traditioner – tycker jag. Jag skulle inte vilja ha julskinka på kräftskivan, till exempel…

   Vi får väl se då, om några år kanske jag provar en semla igen, vi får se om jag kanske gillar den då!

  • Lizettemars 2, 2014 kl. 08:30
  • Svara

  Intressant blogg!!, Missa inte –> https://ungrik.blogg.se/

  1. Tack!

  • Tofflanmars 2, 2014 kl. 10:34
  • Svara

  Nej fy faan! Jag hatar semlor. Precis som du har jag svårt för den där übermäktiga kombon av vispgrädde och mandelmassa. Usch! Nä, tacka vet jag kanelbullar!
  När jag var barn åt jag semla i ljummen mjölk på djup tallrik. Det minns jag att jag gillade. Men sen bakade jag och en kompis semlor ett sportlov. Tanken var att vi skulle bjuda snälla tanter på dem. Men vi åt upp allihopa själva. Det är nu snart 40 år sen. Sen den gången äter jag inte semlor.

  1. Hahaha! Vilken fin tanke, synd att det gick åt skogen! Nej, semlor är inte roligt. 🙁

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.