Surdeg

Alltså, jag fattar inte hur grejen med surdeg kunde bli så himla hypat. Folk har bakat med surdeg sedan urminnes tider, och det är ju inget speciellt. Visst är det gott med surdegsbröd, och är man uppvuxen med söta limpor som Lingongrova, eller vit papp, formfranska eller vad det nu heter, så är det väl klart att det är väldigt annorlunda.

En grej jag verkligen stör mig på är TV-reklamer där de säger att brödet är bakat på äkta surdeg. Ja, vad fasen skulle det annars vara, falsk surdeg? Antingen är den väl sur eller inte, det finns väl inget mellanting? Måste man poängtera att den är äkta, eller låter det inte tillräckligt bra om man bara säger att brödet är bakat på surdeg?

Den andra prylen jag verkligen stör mig på är hur några av de trendiga bagerierna i stan säljer bröden för närmare 150 spänn. Ehh? Ingredienserna kostar ju inte mycket alls, och baka är ju hur lätt som helst- särskilt om man gör många på en gång och har maskiner till att knåda degen. Det går att köpa bröd som smakar ungefär likadant i stormarknadernas bake off-avdelningar, för en bråkdel av priset. Och det är ändå oerhört mycket dyrare än att göra det själv. Finns det förresten några surdegshotell kvar nu för tiden, eller var det en högst tillfällig fluga?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/03/surdeg/

2 kommentarer

  1. Jag älskar surdegsbröd , är jue uppvuxen med det . Ett riktigt surdegsbröd tar tre dygn att få färdigt 🙂 Men sedan så har man surdeg och då tar det bara två dygn. Gateau är svidyra . Vårt lokala bageri tar 30 pix för en finsk( höll på att skriva fis ) surdegsbröd . Väldigt gott och drygt då det skärs i tunna skivor .
    Kram

    1. 30 spänn är helt okej! Jämför man med den där söta luften man köper färdigförpackad på Ica är det till och med väldigt billigt! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: