Fattig i en vecka

Alltså, vad löjlig grejen med att Hans Forsberg, ordförande för Centerpartiet i Sundsvall, ska leva som fattig i en vecka, som någon som går på socialbidrag. Han var en av 4, av totalt 28 tillfrågade politiker, som gick med på att prova. Han kommer att få 129 kronor om dagen, och det ska räcka till mat, kläder, hygien, förbrukningsartiklar, fritid och mobilabonnemang. Boende, resor, el, försäkringar, TV-avgift, vård, mediciner och allt sådant – det som faktiskt kostar pengar – tas inte med i beräkningen.

Det är förmodligen mycket svårare än vad många tror,

säger han till Sundsvalls tidning. Fy fasen, vad idiotiskt. En vecka!? Hur dum är man om man tror att det är svårt? Det är väl hur jävla lätt som helst. Problemen börjar hopa sig efter några månader (när man dessutom betalar för mer än mat, telefon och hygien), när man måste till tandläkaren, ha mediciner och vård för hela högkostnadsskydden inom respektive område, om något går sönder hemma eller om ungarna vill ha födelsedagskalas.

Sen kommer julen, kanske bilen pajar (om man ens har råd att ha en bil), eller så slarvar soc eller Försäkringskassan bort ett papper och vips så är man helt utan inkomst i tre månader. Visserligen täcker väl socialbidrag en del av de sakerna och fasta utfgifter, och många som varit sjuka länge har betydligt lägre ersättning än de som går på socialbidrag (och samtidigt betydligt högre utgifter), men att leva som fattig i en vecka är ett uselt jävla PR-jippo inför valet som gör mig riktigt sur.

Pengar, sedlar. Gör lite nytta på jobbet. Hans Forsberg, ordförande för Centerpartiet i Sundsvall ska leva som fattig i en vecka.

Det är hur lätt som helst. Jag får ju 225 kronor om dagen – före skatt – och har lagt ut ungefär 130000 kronor på vård och hjälpmedel de senaste två åren. Utan hjälp med handikappersättning från Försäkringskassan, eftersom de anser att vi har god vård – trots att det inte finns någon för många med sällsynta diagnoser. Dessutom betalar jag för alla fasta kostnader som Hans Forsberg inte gör.

Att leva som fattig i en vecka är hur jävla enkelt som helst. Testa ett år i stället, och återkom med hur lätt eller svårt det är, och hur synd eller förfärligt det är för alla som går på socialbidrag, eller ännu värre – sjuklön. Jag har större respekt för de 24 politiker som inte gick med på att testa denna urbota dumma idé, än för de som gick med på det. Vad ska det leda till? Förståelse? Knappast.

Eftersom jag äter frukost, lunch och middag så har jag ju en del matkostnader,

säger Hans Forsberg. Vem fasen äter inte frukost, lunch och middag? Skulle det göra honom speciell på något sätt? Man måste faktiskt äta, även om man går på socialbidrag och är fattig i en vecka eller mer. Men tycker man man att det är svårt, eller inte klarar av att ha råd att äta och hålla sig ren i en vecka på 903 kronor så är det något allvarligt fel. 900 spänn, det är för fasen mer än vad jag har kvar på en månad efter de fasta kostnaderna och vården är betald när jag går på de behandlingar jag behöver…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/04/fattig-en-vecka/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Jilinaapril 10, 2014 kl. 17:52
  • Svara

  Skulle testat 1 år istället då hade han verkligen fått veta hur det är

  1. Ja, minst! Så jävla löjligt.

  • Tofflanapril 10, 2014 kl. 17:59
  • Svara

  Helidiotiskt! Varför inte testa med ALLA månadskostnader, även sånt basalt som hyra? Och medicin och sjukvård kostar ju rejält – för dem som ofta redan har det knapert.

  Nej det här var verkligen dumt och skitlöjligt!

  1. Ja, en vecka är knappt en droppe i havet. Hela grejen är så dum, och hans uttalanden är så dumma att det blir skämskudde för alla inblandade!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.