EDS och vikt

Har funderat en hel del på det där med vikt och Ehlers-Danlos syndrom. Jag läser mycket, så mycket att ni inte vill veta, om kroppen, om ledproblem, om EDS, diskar, bindväv och allt sånt. Många som har långvarig smärta är överviktiga, av olika anledningar. Depression eller att man inte har ändrat matvanorna när kroppens förutsättningar ändrades, till exempel. En del människor äter mer vanlig mat när man får ökad aptit av mediciner, vilket självklart oftast bara blir dåligt.

Övervikt i sig bidrar ju till ökad smärta, eftersom kroppen utsätts för ökad belastning. Man blir trött fortare också och rör sig ännu mindre, och mår då självklart ännu sämre. Vi är inte gjorda för att vara stilla. Men när det gäller de svårare varianterna av EDS verkar det ofta vara tvärtom, och det inte finns någon vetenskaplig koppling mellan EDS och övervikt. Många av oss är tydligen ganska smala. Att musklerna jobbar så hårt dygnet runt och att man därför har en högre förbränning är en teori. Så här ser jag ut nu, ungefär. Inte mycket extra på överkroppen, men det finns en del kvar på de nedre regionerna.

Arga Klara med kinesiotejp

Men det är inte nödvändigtvis bara bra att vara smal när man har problem med lederna. Lite fett hjälper till att isolera kring lederna, och det kan enligt vissa dämpa smärtan. Självklart gäller det att inte bli överviktig, men size zero är definitivt inget att sikta på – inte för någon, men särskilt inte om man är sjuk. Att ständigt ha ont kostar dyrbar energi, och ibland är det svårt att få i sig tillräckligt. Nä, det är en balansgång, det där med vikt. Vore jag tung skulle jag ha oerhört mycket mer problem med höft och rygg, men kanske axlar och händer vore bättre. Med tanke på att jag eventuellt har operationer på gång framöver tänker jag definitivt inte prova att gå upp i vikt, men det vore intressant att veta vad som är lagom. Om det finns något som är lagom, för ont har man ju ändå.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/06/eds-och-vikt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.