Panko

För ett par dagar sedan lånade jag något “svärmor” hade köpt – panko. Det är som ett slags jäst ströbröd, som man kan smaksätta med lite vad som helst. Salt och peppar, chili, parmesan eller vad man nu har till. Jag panerade fisk, och det blev så jäkla bra! Tusen gånger (minst) sprödare än att göra en vanlig dubbelpanering, mindre kladd och enklare att steka. Bara i med en jävla massa olja i en panna, hetta upp och steka ett par minuter på varje sida. Och det blev inte ett dugg flottigt.

panko och olja. Friterad kyckling hemma.

Det blev jääävligt gott. Tänker aldrig mer använda vanligt ströbröd när jag ska panera något (och jag vägrar köpa färdigpanerad fisk), och nu är ju frågan inte vad man kan använda panko till, utan snarare vad man inte kan göra med det. Schnitzel är ju en självklarhet, och det borde bli bra med kyckling också. Men sen då? Ska jag panera allt jag ser och hoppas att något blir bra? Jag tror att skivor av zucchini kan bli ganska gott, och räkor såklart.

Hur långt kan man gå när man testar? Svaret är: långt. Jag hade en period för några år sedan när jag friterade olika saker bara för att se hur det blev. Jag kan meddela att friterade vingummin inte var så dumt som det låter. Men tillbaka till panko. Det har säkert fler användningsområden än att bara panera saker med, så frågan är vad. Tips, tack!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/08/panko/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Katjaaugusti 31, 2014 kl. 10:50
  • Svara

  Jag har läst att det ska vara så mycket bättre än det vanliga ströbrödet, men har ju inte “fått tummen ur…” och testa. Nästa gång jag ser påsen ska det fasen följa med en hem 🙂

  1. Inte jag heller, så det var tur att “svärmor” hade en påse! Jag kan verkligen rekommendera det, för det blev så himla bra! 🙂

 1. Måste jag prova jag med! Vart får man tag på det?

  1. Jag har hittat det på hyllan för utländsk mat där det står kokosmjölk, woksåser och sånt. Det verkar finnas i nästan alla större affärer nu för tiden. Åt det igen i går kväll för det blev så jäkla bra första gången! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.