Skandal av Förvaltningsrätten

Jag har fått min dom från Förvaltningsrätten, och det är fan i mig en skandal. Det finns inget annat ord som kan beskriva det bättre. Jag ansökte om Handikappersättning i november, Försäkringskassan svarade nekade med en rad faktafel, jag överklagade och de avslog min ansökan igen – med ytterligare, men andra faktafel. Och så vidare. Till slut överklagade jag till Förvaltningsrätten, och skickade in ett halvt kilo fakta om mitt mål. Det var i slutet av februari.

Ansökningar till Försäkringskassan. De vill att jag ska bifoga en del papper... Skandal av Förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten avslår överklagandet. De anser att det är inte medicinskt styrkt, dvs av ett en läkare, arbetsterapeut eller motsvarande sakkunnig inte har ordinerat diverser hjälpmedel och ortoser, och hade det varit styrkt hade det varit landstingets ansvar att erbjuda dylika saker. Samtidigt skriver de, precis som jag beskrivit i min överklagan, att vården har fullständigt bristande kännedom om den sjukdom jag lider av, och att högkostnadsskyddet för hjälpmedel inte har gällt mig eftersom jag har nekats vård och hjälpmedel trots uppenbart behov och förfrågningar under många år.

Jag har, enligt Förvaltningsrätten, heller inte visat att sjukresor och boende utanför Stockholm i samband med smärtbehandling är medicinskt styrkta. Men att få en remiss till en smärtklinik i andra änden av landet, för att de tror att det är det enda som kan hjälpa mig, är det inte ett bevis i sig? Och eftersom det saknas kunskap i primärvården (det är primärvården som ansvarar för patienter med EDS), hur ska de då kunna skriva ett intyg, och hur i helvete ska jag ens få ett intyg när de inte ens vill ge mig ett jävla handledsstöd för att de inte fattar hur sjuk jag är?

Visst hade jag kunnat få ett intyg från en privat EDS-specialist i Mjölby, men bara papperet kostar 3000 kronor (läkarbesök/telefontid samt tid det tar att skriva intyget för 1500 kronor i timmen tillkommer), och ingenstans i hela den här processen har det nämnts något om att de vill dylika intyg utöver de jag redan skickat in. Och hur fan skulle jag ha haft råd med ett sånt? Skulle inte tro att Försäkringskassan ersätter mig för det, direkt.

Det är en jävla skandal. Jag trodde att Förvaltningsrätten skulle stå på de sjukas sida, när man slåss mot jätten Försäkringskassan, men tydligen inte. Jag har inte råd att få den vård jag behöver, så jag mår så oerhört mycket sämre än vad jag hade kunnat göra med rätt hjälp. Jag får ut knappt 8000 kronor i månaden, och visst räcker det till att bo, äta och betala mina räkningar, men det räcker inte till alla mediciner, det räcker inte till vanlig vård, och det räcker fan i mig inte till alla de smärtbehandlingar jag behöver.

Bara massage en gång i veckan är svindyrt, och det var länge sedan jag kunde köpa mig något sådant – för det får jag ju inte genom landstinget. Jag saknar ungefär 3000 kronor i månaden för allt sådant – och de drygt 130000 kronor jag redan lagt ut på hjälpmedel såsom rullstol, specialsäng, ortoser och smärtbehandlingar kan jag glömma att någonsin återse. Min sambo ska alltså inte bara jobba extra för att ha råd att försörja mig, han ska även sköta om mig och hemmet, och jobba ytterligare extra för att se till att jag inte dör av smärta på kuppen. Han är borta 11 timmar per dygn när han inte jobbar extra, och har hobbies och tränar precis som alla andra, så hur fan ska han hinna?

Försäkringskassan har hela tiden hänvisat till en lagtext som kan appliceras på de flesta, men inte på de med sällsynta sjukdomar eftersom det inte finns någon vård eller hjälp för oss, och Förvaltningsrätten går helt på deras linje. Det är en förbannad jävla skandal, och jag hoppas att de som varit med och jobbat i mitt fall skäms. Skäms för att ni inte bara orsakar mig mer fysisk smärta, skäms för att ni helt tar bort mitt oberoende som människa eftersom jag tvingas förlita mig på andras allmosor, och skäms för att ni förstör min sambos fritid. Dra åt helvete, vad arg jag är. I slutänden innebär det här att jag blir förpassad till ett liv i sängen. Tack så jävla mycket.

Dela gärna det här inlägget vart du än kan, om du tycker att det här är fel. Tack.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/08/skandal-av-forvaltningsratten/

29 kommentarer

1 ping

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Jajaja… Det kanske är lite skandal men borde du inte öppna ditt hjärta för alla det är synd om ute i den stora världen. Varför fixa till problem på hemmaplan när det går lika bra att använda behövliga pengar till att importera ännu fler problem för statsapparaten.

  Komma här och gnälla om lite handledsstöd när det finns människor som tigger på gatorna. Dom har extrema problem se du. För att inte tala om att det är viktigare att se till att haverera skolan och samhället med ännu mer ”utanförskap”.

  (Jag ska inte behöva skriva det men för de som inte fattar ironi. – DETTA ÄR IRONI.)

  Får det verkligen heta handikappersättning i dagens politiskt korrekta samhälle? Bör det inte heta ”ersättning för person med funktionsnedsättning tidigare kallat handikappersättning”?

  Sverige är fantastiskt. Om ingen vet vad din sjukdom är finns den alltså inte. Smart. Men tänk nu istället på en stackars jude i Malmö som bara MÅSTE gå runt med en kippa. Det är problem det.

  1. Ja, det är ju så jävla synd om alla nuförtiden. Jag kanske ska skriva en skylt och gå ut och sätta mig och tigga någon gång, för samhället är ju uppenbarligen inte anpassat för mig eller andra sjuka. Det kanske blir bättre om jag emigrerar någonstans?

 2. Självklart måste du ju även vara kränkt. Är du inte det är det ingen som lyssnar. Om du bara klargör att du är diskriminerad på grund av att du har genomgått ett könsbyte och är en homosexuell jude från Rumänien ska du se att det blir lite fart på myndigheterna.

  Så kan vi ju inte ha det. Det är ju bara etniska svenskar tillhörande normen som INTE kan kränkas. Övriga är det ju så jävla synd om så att de alla borde komma till det fantastiska Sverige som tar hand om alla med sin FRIA sjukvård och suveräna skola som producerar professorer av analfabeter.

  Med tanke på allt snack om kvotering så kanske det är dags att kvotera in skumma sjukdomar i vårdapparaten. Ett tips till dagens politiker som slår knut på sig själva i valrörelsen.

  1. Ett mycket bra tips. Föreslår även att de höjer sjukersättningen vid de typer av sjukdomar som kräver konstant vård och behandling, det kanske skulle löna sig i stället för att administrera ansökningar och överklagande efter överklagande i diverse rättsinstanser…

 3. Kan bara säga en sak : Vad i helvete! 🙁 .

  1. Ja, det är sjukt! Det är upp till mig att bevisa att jag under de senaste tio åren inte fått den hjälp jag behöver och tvingats köpa sakerna själv, men att jag har köpt alla saker och fortfarande behöver köpa behandlingar är väl bevis nog?!

  • Åke on augusti 21, 2014 at 14:19
  • Svara

  som vanligt asså ,,, ang hur din kille ska hinna DÄR har jag iallfall ett tips

  https://www.youtube.com/watch?v=f6Vep6cbr-M

  1. Hehe! Ja, intet nytt i de sjukas värld…

  • Maria on augusti 21, 2014 at 15:26
  • Svara

  Förjävligt, kan inte se en anledning till varför du inte får det, du måste ju tillhöra den som borde få den högre ersättningen. Jag blir arg och upprörd, handikappersättning blir en väldigt viktig del då inkomsten är låg och sjukdomen kostar mycket.
  Vaddå det står ingenstans att du behöver hjälmedel, men vilken frisk person väljer att läggs pengar på rullstol, skenor mm, för det är ju sånt man vill ha för att det är snyggt eller en är lite lat och åker gärna stol, jösses är de dumma i huvudet, undrar ibland vad som ska stå i intygen, jag hade ett läkarintyg där jag tyckte det stod klart ich tydligt att jag är svårt sjuk nästan att jag skulle ha tolkat det som den här personen är helt invalid, men personen jag lämnade det till sa ”det här var då ett dåligt intyg, det säger ju ingenting”
  Ööööö vaaaa?
  Undrar ibland var f-n ska de stå för att ”dom” ska fatta…?!?!

  Blir så jäkla sur, du förtjänar verkligen att få handikappersättningen, ursch!!!!
  Önskar att ett lycka till skulle hjälpa men antar att du ansökt i sista instansen (heter det så) så vet inte hur länge du måste vänta innan du får ansöka igen, GE INTE UPP!!!!

  1. Man borde tycka det, och jag trodde faktiskt att det inte var något som helst snack om saken! Jag ska skaffa ett intyg (gratis), jag kan nog inte få mer än ett, och försöka en gång till i sista instansen. Men jag vet inte om det spelar någon roll. Jag har redan skickat in all fakta och allt som är av avgörande i fallet. Att köpa alla grejer och lägga så mycket pengar på vård är inget någon vettig människa gör frivilligt, och det borde vara bevis nog.

  • Angelica on augusti 21, 2014 at 16:37
  • Svara

  Men fy fan 🙁 hur kan dem behandla nån så här 🙁 kanske ska kontakta Aftonbladet eller Expressen och berätta din historia hur jävla illa allt är massa kramar Klara

  1. Jo fast samtidigt vägrar jag bli något jävla tycka-synd-om-offer, jag är bara jävligt arg för att jag inte får ersättning så att jag har råd att köpa vård eftersom den inte finns inom landstinget. Och om den finns någonstans, så är det ingen som vill ge mig den. Ugh!

 4. Det är för jävligt på ren svenska. FÖR jävligt!! 👿

  KRAM!

  1. Tack och kram!

  • M on augusti 22, 2014 at 10:46
  • Svara

  Jag har delat, på facebook, på twitter. Taggade #svpol och #val14. Man vet inte vilka som kanske lyckas hitta inlägget då, med tanke på valår.

  1. Tack! Kram!

    • sandra on augusti 25, 2014 at 15:52
    • Svara

    Ja undrar om någon överhuvudtaget får det idag eller det är hittepå! Har själv ansökt och fått avslag och även dom som är dåliga runt mig har fått avslag 🙁

    1. Det är så himla godtyckligt! Jag har läst om folk som klarar av att arbeta heltid och som klarar av att skaffa barn som får högsta nivån av ersättning, så jag undrar hur fasen de bestämmer vem som ska få eller inte. Verkar vara som lotto. 🙁

  • Robert on augusti 25, 2014 at 17:30
  • Svara

  De flesta får aldrig upprättning av Förvaltningsrätten, som går i FK koppel. Enda rådet till dig, mig själv o alla andra är att gå till nästa instans, ju högre upp man kommer ju större chans att få rättvisa.

  1. Ja, det verkar inte bättre! Jag går så högt jag kan, och om inte det går fortsätter jag till media och alternativa vägar. Man kan i alla fall inte sluta. Önskar att det går bra för dig också!

 5. Hej Klara,

  Jag blir så förb när jag läser ditt inlägg, men ska försöka vara lite klarsynt en liten stund till 😉

  Jag är med i en sluten grupp på fejjan (för att skydda oss mot intrång från såna kräk som vi försöker komma överens med) och där finns det info om hur man ska överklaga, skriva etc, men är också ett andningshål där vi får, kan och ska skriva av oss vår ilska och frustration, för det behövs när man kämpar mot smärta handikapp och IQ-befriade jävla skitstövlar till myndighetspersoner!
  Oops där slant jag igen…

  MEN, det finns dessutom kunskap om en mycket skicklig advokat som kanske kan hjälpa dig… Om du vill vara med så skicka bara mig ett mail så fixar jag det 😉

  Kämpa vidare, det gör vi andra också 🙂
  KRAM

  1. Tack, det låter väldigt bra! Har fått många bra och konkreta råd i dag, men inte av någon advokat utan av en läkare. Mailar dig! 🙂

  • Elisabet on augusti 26, 2014 at 14:16
  • Svara

  Kanske kan du få hjälp här eller det de hänvisar till.

  https://www.ehlers-danlos.se/

  1. Jag är medlem i Riksförbundet, och har kollat både med dem, Centrum för Sällsynta diagnoser, Socialstyrelsen och Landstinget – alla säger samma sak: Försök hitta en husläkare som antingen kan något eller i alla fall är villig att lära sig något. Jag letar fortfarande! 🙂

  • Elisabet on augusti 26, 2014 at 14:25
  • Svara

  Här hittade jag bra info som är gratis.

  https://www.socialstyrelsen.se/ovanligadiagnoser/ehlers-danlossyndrom#anchor_4

  Lycka till

  1. Ja, det är tydligt och bra! Jag skrev ut och skickade in all den informationen från Socialstyrelsens hemsida i min ansökan (tillsammans med information från flera andra sidor med medicinsk information) men det hjälpte tyvärr inte. 🙁 Det går inte hem hos husläkare heller, verkar det som. Tack ändå!

 6. En mycket bra sida! Jag har alltid med mig utskrifter från Socialstyrelsen och liknande när jag möter en ny doktor, samt en dokumentation över de symtom som gäller för just mig. Jag tror helt enkelt inte att de har tid eller lust att sätta sig in i något nytt! 🙁

  • Jennie on augusti 27, 2014 at 19:25
  • Svara

  Hej

  Snälla orka kämpa ett varv till. Jag nekades så väl handikappersättning och bilstöd av försäkringskassan. Fick min EDS-diagnos slutet av 2001 och då varit långtidssjukskriven i många år. Ansökte om ovanstående och nekades. Vann 2003 (måste det varit) för jag köpte bilen i januari-04.

  Jag fick överklaga förbi förvaltningsrätten och vann i nästa instans. Försäkringskassan var dumma nog att överklaga till högsta instans och de valde att inte ta upp ärendet vilket därmed fastslogs.
  DET går att vinna över myndigheter, men det kostar enormt mycket blod, svett och tårar.

  1. Hej Jennie! Jag kör så många varv det går, och när det inte längre går att göra på det konventionella sättet får jag väl ta till EU-domstolen eller media. Är ”pensionär”, så tid är det enda jag har gott om. Förvaltningsrätten verkar inte ens ha läst den information och de bilagor jag skickat med, och det är ju vanliga människor som sitter i rätten som nämndemän. Hur ska de veta hur illa det är, och hur ska de förstå bilagor från PubMed eller liknande, när inte ens husläkare gör det… Skönt att höra att du vann – man måste vara jävligt stark för att orka slåss mot vårt sjuka system!

 1. […] min dom från Förvaltningsrätten, som ska vara på den lilla människans sida.. Jag får börja om från början ytterligare en […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: