Bedömning hos ortopeden

Om mötet hos ortopeden i hår, han som opererat mig ett par gånger tidigare alltså. Det var dags för en ny bedömning utifrån magnetröntgenbilderna från i somras. När vi skildes åt sist, i juli 2013, så sa han:

Jag skulle tro att vi ses om ungefär ett år igen.

Han hade helt rätt. Hans kompetens inom kirurgi och ryggrader litar jag helt och hållet på, och jag har även hört från andra håll att han är riktigt duktig på det han gör. Han vet även en del om EDS, och han vet att det kan orsaka komplikationer vid operation, men jag vet inte om hans bedömning innehåller någon riskanalys utifrån den aspekten. Å andra sidan har jag inget annat val än att lita på karln, för hur mycket jag än googlat på PubMed och liknande sidor, så hittade jag inga studier som visade på att det han rekommenderade varken hade några särskilda för- eller nackdelar för EDS-patienter.

Vi kom fram till att det är bäst att skjuta på operationen, för även om diskarna orsakar mig svår smärta (man utvecklar nästan alltid fibromyalgi vid långvariga och kroniska smärttillstånd, och då gör även små defekter ondare än de borde) så vill de inte gärna operera samma nivå flera gånger – då blir det steloperation. Och problemen sitter på de två nivåer som jag har opererat vid två tillfällen tidigare, och en steloperation skjuter jag gärna upp eftersom jag är så överrörlig. Han sa att det är mycket troligt att vi bara flyttar upp diskbråcken ett par nivåer i stället, och jag kommer att få operera mig i oändlighet. Och så kul är det faktiskt inte.

Diskbråcken och diskdegenerationen är ju symtom på mitt syndrom, och en steloperation ger i många fall bra resultat. Men ibland inte alls, det går inte att veta innan. Jag litar på hans bedömning och får helt enkelt fortsätta att ha för jävligt ont, inte kunna gå ordentligt och åka till akuten när det blir alltför illa. Vem som helst annars hade blivit opererad, men om jag gör det flyttar jag antagligen bara problemet. Till slut måste jag, det är oundvikligt, men jag tänker skjuta upp det så länge det går. Kul nästan jämt, som vanligt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/09/bedomning-hos-ortopeden/

2 kommentarer

  • Jörgen Ekströmseptember 23, 2014 kl. 13:17
  • Svara

  Ja – jag blev ju avbruten av örondoktorn förut. Men de skall göra en Datortomografi av mitt huvud. Tydligen inom två veckor. Nu undrar jag om de kommer hitta ett stort hålrum där hjärnan skall finnas??? Finns mycket som tyder på detta :o) Det skulle förklara mycket.

  Too much pain will eventually drive you insane.

  Kan dock inte föreställa mig hur ni som har som har Ehlers-Danlos har det.

  Allt gott som finns till Er alla.

  Jörgen (PCD)

   • Klaraseptember 23, 2014 kl. 13:57
    Författare
   • Svara

   Ibland känns lobotomi som ett lockande alternativ! Hoppas att det går bra med din röntgen, jag är ganska säker på att de hittar en stor och funktionsduglig hjärna! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.