Pinsamt med hjälpmedel?

Min farmor är gammal. Och vinglig. Hon har en rullator, men använder den inte. Det verkar som om det är lite pinsamt att använda rullator eller rullstol, de gånger hon varit tvungen till det, men jag förstår inte varför. Hon är nästan 100 år gammal, då får man vara hur skröplig som helst. Ibland struntar hon i käpp eller stöd, och hon ser inte heller var hon sätter fötterna, så det har hänt att hon ramlat riktigt illa ett par gånger.

Hon tycker så synd om mig, men det ska hon inte göra. Jag har aldrig haft med mig rullstolen när jag varit och hälsat på henne, men på min systerdotters kalas hos mig i helgen kanske jag ska ha den bara så att hon får se att det inte är pinsamt. Hon skäms ju inte över mig eller för att jag är sjuk, så jag förstår inte varför hon är så motvillig till att använda hjälpmedel själv.

Arga Klara i rullstol. Det är inte pinsamt med hjälpmedel.

När (eller om) jag få elrullstol ska jag åka och hälsa på henne med den. Det är inte värt att vara tjusig om man ramlar och slår sig för att man är vinglig och inte ser. Det är inte värt att bli trött och få ont i kroppen för att man inte vill använda sina hjälpmedel. Ingenting är värt extra smärta eller att riskera något värre än att bara slå sig, för det är faktiskt inte pinsamt med rullstol.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/11/pinsamt-med-hjalpmedel/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • SAndranovember 20, 2014 kl. 18:40
  • Svara

  Inte alla som vill acceptera att dom behöver sånt 🙁

  1. Nej, det är så synd! Varje dag man inte accepterar det blir svårare och man får mer bagage att tänka på. Och mer ont! 🙁

  • Petternovember 20, 2014 kl. 20:14
  • Svara

  Klart det är pinsamt. Man vill ju alltid framstå som ung, viril och felfri. 😀 Vi är nog alla olika och mycket av fåfängan utgår nog från att man tror att andra ska uppfatta en som svag. Det är troligen en helt fel uppfattning men vi har ibland svårt att acceptera att vi inte längre är 20 år och fulla av energi.

  När det blir dags för rullator ska jag ha en sån där Segway och rulla runt på. Jag tror att vi kommer att få se en hel del utveckling på området. Förr fanns ju hjälpmedel endast i landstingsbeige färg. Idag kan man ju få alla möjliga hjälpmedel i coola färger. Om inte får man väl måla och pyssla lite själv.

  1. Jag är felfri trots att jag har rullstol ibland. :mrgreen: Ja, många saker kan behöva lite piff. De där fula hudfärgade fingersplintarna jag fick för att inte kunna böja en del av lederna i fingrarna ska målas med metallicfärgat nagellack. Svarta och röda. 😀

    • Petternovember 20, 2014 kl. 20:48
    • Svara

    Helt rätt. Ibland undrar man hur designers och tillverkare tänker. Misstänker att tanken med ”hudfärgat” är att det ska smälta in. Det kanske döljer lite men drar samtidigt uppmärksamheten till sig. Hellre fullt synligt eller i den bästa av alla färger, svart. 😀 Svart funkar till allt.

    Allt går att göra snyggar med något överdrag eller med ny färg. Hoppas nu inte dina fingermojänger tar stryk av lösningsmedlet i nagellacket. Det är ju ett polymert plastmaterial de är gjorda av.

    1. Ja, visst smälter de in, men de ska inte sitta särskilt hårt så man måste ändå tejpa fast dem med kirurgtejp eller liknande om man inte bara sitter stilla.

     Just ja, herr plastexpert! Det var faktiskt handspecialisten som tipsade om att göra det, så jag vet inte om det är så farligt. Dessutom sa hon att folk tappar dem till höger och vänster, så de är lite som förbrukningsmaterial. 🙂

  • Petternovember 21, 2014 kl. 09:36
  • Svara

  Plast är ju min fetisch… bland några andra. 😀 Tror nog det funkar med nagellack men en del plaster blir en liten klibbig gegga om man använder fel lösningsmedel.
  Ha kul med att pimpa dina hjälpmedel. Det blir kanske några stilikoner i slutändan.

  1. Jag tror att det går bra så länge jag inte försöker ta bort det med aceton eller nåt annat skit i nagellacksborttagare. Måste hitta genomskinlig hudvänlig tejp också. 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.