Veckans minus, vecka 44

Varje vecka delar jag ut veckans minus här på bloggen, till något otrevligt eller tråkigt som har hänt under veckan, eller något jag verkligen ogillar. Jag är ju bra på att klaga på så mycket skit, så varför inte utse det värsta varje vecka? Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som varit riktigt dåligt under veckan.

Den här veckan går veckans minus faktiskt till något som gör mig riktigt ledsen. Jag är ju förtidspensionerad på 75%, eftersom jag har ett funktionshinder. Jag får en fet ersättning på 7950 kronor, som förutom för att betala boende, telefon, internet, mat, hemförsäkring, kläder, hygien, förbrukningsprodukter, mediciner och vård inom högkostnadsskyddet även ska räcka till smärtlindrande behandlingar som kostar mig mellan 5000 och 7000 kronor i månaden. Som ni förstår blir det väääldigt många tusenlappar minus varje månad, så jag tvingas välja bort den vård jag är helt beroende av för att kunna ha ett drägligt liv (eftersom landstinget inte erbjuder den i mitt län). Bara det kan få veckans minus.

Men nu är det så att jag är sjukskriven de resterande 25%, eftersom mina nya diskbråck verkligen har förpestat min tillvaro. De flesta med tre eller fyra diskbråck i den omfattning jag har jobbar inte. Men det spelar egentligen ingen roll. Eftersom jag får sjukersättning har jag inte någon SGI, sjukpenninggrundande inkomst, och får därmed inte en spänn för att jag är sjukskriven. Det är det som jag vill ge veckans minus den här gången.

Inte bara ska jag tvingas lägga ut lika mycket som jag ”tjänar” varje månad eftersom jag har en ovanlig sjukdom som landstinget inte behandlar, det spelar heller absolut ingen roll om jag är sjuk den tid jag vanligtvis är arbetsför – jag får ju ingenting för det ändå. Veckans minus går till de förbannat usla förutsättningar man har som sjukpensionär, när man har ett syndrom som är så ovanligt och allvarligt att det inte ens finns någon vård. Inte heller får jag handikappersättning, eftersom Försäkringskassan påstår att vi har en god hälso- och sjukvård utan att ens ta reda på vad landstinget faktiskt erbjuder. Andra med lindrigare former av EDS har högsta nivån av ersättning. Vem fasen är det som väljer vilka som ska få hjälp eller inte?

Ehlers Danlos Syndrome EDS Ribbon

Betänk samtidigt att vanliga friska människor får sjukpenning när de är förkylda några dagar – vari ligger logiken? De har inte merkostnader varje månad som är lika stora som sin inkomst. Deras förkylning/benbrott/ryggskott går över. Jag blir aldrig frisk. Jag blir så jävla förbannad och ledsen för att det är på det här viset. Inte bara är mitt liv förstört av sjukdom, jag får inte en spänn när jag sjukskriver mig från den tid jag är arbetssökande.

Jag läste att någon tidning hade publicerat nån artikel om en tjej med en mildare variant av EDS, om en insamling för att hon skulle ha råd att köpa en rullstol. Det suger att det ska vara på det sättet, och samtidigt blir jag förbannad när inte en jävel gör något liknande för mig – trots att jag lånat pengar, flyttat till billigare lägenhet och sålt allt jag äger, har förutom rullstol tvingats köpa ortoser, specialsäng, korsetter, särskilda skoinlägg, höj- och sänkbart bord, vård i andra län som senare inte ersatts (trots löfte om detta) för omkring 130000 kronor. Då räknar jag inte med de 5-7000 kronor mina behandlingar kostar varje månad.

Så varsågod alla tidningar, starta gärna en insamling för mig också. Det vore väldigt bra om hon får sin rullstol, eftersom det inte finns tillräckligt med kunskap om EDS hos läkarna så att hon får det hon behöver, men en rullstol kostar vanligtvis bara mellan 5- och 15000 kronor. Hur väljer de vilka som förtjänar att få såna här saker publicerade? Uppenbarligen inte efter besvär eller kostnader. Fy fan. Jag hoppas innerligt att hon får sin rullstol, men jag äcklas över att en del får hjälp när Sverige sviker, men andra inte.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/11/veckans-minus-vecka-44/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: