Veckans minus, vecka 45

Varje vecka delar jag ut veckans minus här på bloggen, till något otrevligt eller tråkigt som har hänt under veckan, eller något jag verkligen ogillar. Jag är ju bra på att klaga på så mycket skit, så varför inte utse det värsta varje vecka? Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som varit riktigt dåligt under veckan.

Den här veckan går veckans minus till min husläkares ”plan”, som hon ville att vi skulle ta fram. Hennes plan innebär träning på gym varje dag (inte bara fysiskt omöjligt, dessutom rent skadligt), antidepressiva mediciner (va?!) och dagliga promenader. Min plan, som baserade sig på fakta, råd och rekommendationer från experter inom EDS och personliga erfarenheter, blev helt ignorerad.

Ingen ny medicin. Ingen sjukskrivning, trots att vem som helst med flera diskbråck, ryggskott, nackspärr och saker som faktiskt är ur led förmodligen skulle bli sjukskrivna från sina jobb. Så varför inte jag? Varför i helvete blir inte jag det? Det finns inte en möjlighet för mig att vara tillgänglig för arbete på 25% just nu, särskilt inte när jag går på rehabträning i bassäng. Muskelavslappnande är grundläggande för att EDS-patienter med mina besvär ska få vila och avslappning, men min husläkare unnar mig inte det. Jag har Norspan, Tramadol, och Oxynorm, men jag får inte äta muskelavslappnande vid behov för att ”det är beroendeframkallande”. Vad i helvete? Det här är bara en bråkdel av mina dagliga tabletter, liksom…

Ask med fack för att dosera piller, tablettdoserare. Veckans minus.

Jag får inte en undersökning som varit på tapeten med andra läkare på samma vårdcentral, för hon hade aldrig hört talas om den. Va? Och? Vad spelar det för roll – läs på då! Och att allt jag säger om träning ”låter konstigt”, det är ju bara för att kunskap saknas. Det är klart att det låter konstigt om man utgår ifrån mina enskilda symtom, men om man utgår ifrån kollagenstörningen och bristen på bindväv så är det fullkomligt självklart.

Det var ett av mina sämsta läkarbesök någonsin, men framför allt var besöket det som gjort mig mest besviken någonsin. Hon ville ha en plan, utan ett enda förslag som korrelerade med min sjukdomsbild. Veckans minus till läkarbesöket i sig, och veckans minus till alla läkare som beter sig på det här sättet och avfärdar (den extremt väl pålästa) patientens förslag trots att de inte verkar kunna ett dugg om sjukdomen.

Jag trodde att läkare skulle hjälpa sina patienter, tydligen hade jag fel. Deras roll, om jag utgår ifrån min erfarenhet de senaste åren, är att ignorera specialister och experter, få patienterna att känna sig överkörda, förnedrade och lämna dem utan hjälp. Tack, vår fina landstingsanslutna vård – för det här gäller enbart i den som hör till landstinget, och absolut inte i den privata.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/11/veckans-minus-vecka-45/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.