Dille på blomkål

Ja, jag har fått dille på blomkål, som jag ofta får när det är säsong. Det är så jäkla gott, antingen rå eller lätt kokt med smör och salt. Men det bästa är att det går att byta ut vilket kött, vilken fisk eller fågel som helst mot blomkål i en gryta eller soppa, eller varför inte som tillbehör i stället för potatis eller pasta? Billigt är det också. I november kostade den som mest tjugo spänn för ett kilo riktigt fin blomkål.

Det är dessutom en av de få grönsaker som jag kan skära utan att händerna pajar helt – bara en sån sak! Det är lätt att skära bort lagom många buketter från roten, och sen är det bara att bryta dem i mindre delar. Blomkål passar utmärkt i den där thailändska citrongräs- och ingefäragrytan jag också har fått dille på (som ger mig konstant nikotinorangea fingrar av färsk gurkmeja), och det är nog min absoluta favorit just nu. Och så kan man ju göra fina figurer…

Lila blomkål med kulögon

Älskaren R gillar ju som sagt inte blomkål, men när jag lägger det i en gryta äter han det med god aptit och ger maten höga betyg. Han är som en del barn när det gäller grönsaker – man får maskera dem så gott det går. Funderar på att pankofritera blomkål också någon gång, det måste ju bara bli gott. Det enda jag inte gillar med blommig kål är när den är överkokt, sladdrig och inte kryddad. Då är den vidrig. Och det känns lite dumt att förstöra det nyttiga i att äta råkost med att mosa den med grädde och smör. Har ni några goda blomkålstips nu när det fortfarande finns till ett vettigt pris? Måste passa på innan det blir dyrare än kött!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/01/dille-pa-blomkal/

2 kommentarer

    • Farsanjanuari 22, 2015 kl. 00:17
    • Svara

    Blomkålsgratäng med bräckt skinka.
    Blanda i lite riven parmesan i smeten och Västerbotten ovanpå. Sånt åt jag för 40 år sen. Onödigt gott.

    1. Ska prova!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.