Röda apelsiner

Alltså, vad tycker ni om den här grejen att blodapelsiner numera heter röda apelsiner i en del butiker? Jag tycker att det är fruktansvärt löjligt, men tydligen säljer de bättre när de kallas röda apelsiner. Namnbyten på matvaror är inte särskilt ovanligt, särskilt i de fall man vill få något att sälja bättre. Man sätter ett trendigare namn på ett gammalt svenskt namn och vips, så säljer det mängder.

Som senapskål. Inte särskilt hippt, innan det började kallas för ruccola. Flintastek hette rysstek innan familjen Flinta blev populär på 80-talet. Äggplanta heter numera aubergine. Men röda apelsiner? Vad är det för fel på blodapelsiner? Låter det äckligt? Nej. Finns det någon som tror att det är blod i en frukt? Nej. Jag skulle nog snarare säga att blodapelsiner låter mer spännande och exotiskt än röda apelsiner.

Apelsin

Visste ni förresten att våra vanliga apelsiner oftast inte ens är orangea? Nä, de är naturligt gröna. Det är först när de utsätts för kyliga nätter som de blir orange, och då är de på väg att bli sämre. Där det är naturligt varmt jämnt bevaras inte klorofyllet, och de blir aldrig något annat än gröna. Det är omöjligt att avgöra hur mogen en citrusfrukt är, enbart genom färgen på skalet.

De naturliga gröna apelsinerna säljs inte i Sverige. De skulle förmodligen inte sälja lika bra, eftersom folk förknippar apelsin med orange. Detta trots att det engelska namnet för apelsin egentligen är ett språkligt fel – naranj betyder inte orange. Men på engelska kan det låta som ”an orange” om man är väldigt dålig på språk. Självklart tänker jag inte köpa några apelsiner som benämns som röda, jag hoppas att det här är en dum fluga som går över snart. Så vad tycker du om benämningen röda apelsiner – bra eller dåligt?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/01/roda-apelsiner/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.