Två saker jag saknar från förr

Det finns två saker från förr jag saknar. Från den gamla goda tiden. Det första är brevinkast i dörren, så att man slipper gå ut och åka ner till entrén för att hämta posten. Det var väldigt bekvämt att få posten direkt, särskilt för mig som inte alltid kommer ut ur lägenheten.

Självklart handlar det om arbetsmiljön för de som delar ut posten, men i moderna hus med hiss förstår jag inte hur det kan vara något problem att dela ut posten i respektive lägenhet. De som delar ut morgontidningarna gör ju det, så vad är skillnaden (förutom att det oftast är fattiga studenter som gör det)?

Den andra grejen jag saknar är sopnedkast på varje våning i huset. Nu står det tre soptunnor utanför huset, de blir överfulla eftersom de inte töms ofta nog, och det stinker. Problemet var väl att folk inte källsorterade förr, och att lite av varje som inte hör hemma i hushållssoporna åkte ner i de där sopnedkasten. Men vet ni vad? Det är ingen skillnad nu. De som inte vill källsortera gör inte det, utan slänger sitt glas och sina konserver i tunnorna för hushållssoporna ändå.

Soptunna

Vår återvinningsstuga ligger ungefär 100 meter bort. Till och med jag som har ett funktionshinder kan slänga ett par glasburkar där, men för många människor är det alltför långt bort. Självklart handlar det om vilja. Poängen är ändå att det vore bättre att ha ett sopnedkast för hushållssopor i kåken, och tre tunnor för glas, metall och papper utanför huset i stället. Det skulle även de allra lataste människorna klara av. Ja ja, det finns väl regler mot den där briljanta idén också. Jag saknar saker som brevinkast och sopnedkast. Små enkla saker som underlättar livet. Vad saknar du?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/01/tva-saker-jag-saknar-fran-forr/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Farsanjanuari 15, 2015 kl. 11:13
  • Svara

  Du har inte fattat vitsen med detta. Nu kan man hyra ut soprummet som bostad för dyra pengar.

  1. Aha! Det känns ju dumt. Vore bättre med ett kombinerat inkast för sopor och räkningar, som någon sa på Facebook. 🙂

  • Petterjanuari 15, 2015 kl. 19:01
  • Svara

  Brevinkastet har jag kvar. Smidigt som fasen med den enda nackdelen att stora saker ibland demoleras i passagen genom springan.
  Du har en poäng med tanken runt återvinning. Tycker inte det blivit ett dugg bättre sedan tiden då man kunde slänga allt i samma påse. Det gör folk i min kåk fortfarande trots att vi har flera kärl precis utanför dörren. Märkligt.
  Jag läste lite miljö på högskolan och dristar mig att påstå att en effektivare sophantering på soptippen är bättre än högvis med soptunnor i husen som folk ändå skiter i eller inte vet hur det ska sorteras.

  1. Ja, det är ofta man hör att det klirrar av glas eller ser konturerna av konservburkar i påsarna i tunnorna för hushållssoporna. 100 meter är för långt att gå om man inte bryr sig så mycket. Vet ingenting om hur effektivt det är att källsortera varenda liten grej, men nog låter det vettigare att soptippen effektiviserar arbetet. Det är nog inte så många som källsorterar varenda pryl…

    • Petterjanuari 15, 2015 kl. 20:18
    • Svara

    Ibland undrar jag hur mina grannar tänker när de släpper ner en papperskasse med PET-flaskor som faktiskt går att panta i tunnan för restavfall. Två meter bort står tunnan för plastavfall och den har de gått förbi för att slänga i restavfallet. Jösses. Är man både rik och dum om man slänger pengar i soptunnan? Å andra sidan blir min mat billigare då jag pantar deras flaskor. 😀

    Betänk alla pengar som lagts på soptunnor och sopbilar för att sorterandet ska blir rätt. Visst skapar det jobb men de pengarna kanske skulle satsats på maskiner på tippen istället. Vi får väl se var det slutar. Miljömupparna har ibland drivit det för långt. Klart det ska återvinnas men på vilket sätt?

    1. Håller med. Systemet som det är nu är osmidigt och i vissa fall helkorkat. Som i byn där sommarstugan ligger, man har en vanlig soptunna och en för saker som går att kompostera. De sakerna läggs i en papperspåse, tunnan töms varannan vecka. Kul med fruktrester, kaffefilter, potatisskal etc, det väller upp djur varje gång man öppnar locket till tunnan. Glas/metall/papper får man åka en mil bort för att lämna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.