Köksägg

När vi var och handlade i helgen skulle förrådet av ägg fyllas på. Brukar köpa så stora förpackningar det finns, för de hinner aldrig bli dåliga i mitt kylskåp, och några ägg och lite annat kan bli en hyfsad måltid när man inte orkar göra något annat. Jag var tvungen och läsa vad det stod på skylten som annonserade ut de billigaste äggen, för det var ett för mig helt nytt ord – köksägg!

Ica Köksägg, ett urbota dumt sätt att benämna små jävla ägg.

Jaha, kan man inte äta dem i vardagsrummet? De kanske vill att man ska förknippa äggen med en måltid, på samma sätt som man använder ordet bordssalt eller morgonkaffe, men det gör inte ordet köksägg mindre puckat. Så vad gjorde jag? Jo, jag sökte information om dem, och hittade lite i en artikel i Göteborgsposten från december 2014. Det finns tydligen inte bara köksägg, utan även brunchägg och frukostägg. Helt idiotiskt, för ett ägg är ett ägg och kan användas till allt man vanligtvis har ägg till, oavsett storlek. Johanna Stiernstedt, som arbetade som kvalitetschef på Ica Sverige vid tiden då artikeln skrevs, säger så här:

– Det är ett försök från oss att differentiera ägghyllan. Köksägg är vanliga ägg från frigående höns. Brunch- och frukostägg är lite större. En del av våra kunder tycker också att det namnet är otydligt. Vi tar till oss av kritiken och efter nyår ska de bara heta Ica ägg, berättar Johanna Stiernstedt.

De har tydligen inte lyckats ta till sig av kritiken, eller lyckats genomföra namnbytet. Märkligt. Konstigt är också att det inte står något om köksägg på själva förpackningen, bara på skylten som Ica-butiken själv har skrivit ut. Dessutom är äggen inte av Icas eget märke, utan från en annan stor äggleverantör. Köksägg, det låter helt sanslöst dumt. Finns det vardagsrumsvindaloo, kontorkola och badrumsbiff också?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/03/koksagg/

2 kommentarer

    • Överlevnadsguidenmars 24, 2015 kl. 20:46
    • Svara

    Haha, det har jag frågat mig många gånger också ”Vad sjutton är köksägg?”. Var skulle man annars ha äggen om inte i köket? Verkligen hellöjligt namn.
    Charlotta

  1. Ja, undrar hur personen som kom på det tänkte! Ägg kan inte bli så mycket annat än just ägg…! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.