Klädinsamling på H&M 17 april

I morgon, den 17 april, har H&M klädinsamling i alla butiker. Meningen med det hela är att man ska sluta slänga kläder och i stället lämna in plaggen för återvinning. Tanken är bra, för 95% av de plagg som slängs i soporna kan faktiskt återanvändas, och någonstans runt 8 kilo tyg per person och år slängs här i landet. 7.6 kilo skulle faktiskt kunna bli nya textilier, vilket är en fantastiskt bra idé med tanke på att bomullsproduktion som den oftast ser ut är riktigt kasst för miljön och för människorna som bor i de områden de odlas. De har ofta stor brist på rent vatten, och det går åt 29000 liter vatten för att producera ett kilo bomull.

Hur som helst, H&Ms klädinsamling är egentigen inte en klädinsamling – det är en textilåtervinning. Tyvärr låter det inte så i reklamen: ”Lämna dina gamla kläder!”, och folk kommer säkert att lämna in kläder som är för små eller inte är på modet längre, i stället för saker som de egentligen är ute efter – trasiga kläder, udda strumpor, lakan eller något annat som inte längre går att använda.

Strumpor

Om det är kläder som går att använda, men inte passar just personen som inte vill ha kvar det längre, då är det betydligt bättre att ge kläderna till stadsmissionen, läkarmissionen eller någon annan organisation som faktiskt har användning och ett stort behov av hela kläder. Det finns faktiskt ganska många människor i Sverige som inte har råd att köpa kläder, och jag är ganska säker på att de tycker att det är jävligt synd att människor ger bort sina kläder till ett stort företag i stället för till en organisation som kan hjälpa familjer i utsatt läge.

Dessutom får de som lämnar in ”kläder” (trots att de egentligen menar textilier som inte längre går att använda) två värdecheckar värda 50 kronor för varje påse de lämar in, upp till fyra värdekuponger per person. Också en fin tanke, men riktigt uselt om man betänker hur mycket det uppmuntrar människor att lämna in kläder som inte passar eller inte är moderiktiga längre, och dessutom få en slant för besväret. Veckorevyn har en urbota dum artikel om H&Ms klädinsamling med rubriken:

Känns det som att det är mycket månad kvar i slutet på lönen? Men som att du ändå behöver nya kläder? Då är det här någonting för dig.

Öhh, nej. Det är för dig som har trasiga och oanvändbara textilier. Så lämna det som är helt till människor som har användning för det – inte till H&M, för det är inte det som är poängen. Jag hoppas att de får in fem ton trasiga strumpor, och inte ett enda användbart klädesplagg.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/04/kladinsamling-pa-hmkladinsamling-pa-hm-17-april/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: