Livet kan förändras redan i morgon

Jag saknar verkligen att gå till gymmet. Det är en av de saker jag saknar allra mest från vardagsbestyren i mitt gamla liv – det ivet jag levde innan jag blev för dålig för att fortsätta med jobb och dagliga aktiviteter. Man är precis som det gamla talesättet säger, man saknar inte kossan förrän båset är tomt, och man får ett helt annat sätt att värdera precis allt livet består av.

När man inte är frisk så spelar andra saker en mycket mindre roll, och även om det inte alltid var så himla kul att träna och försöka flytta gränserna för vad jag orkade framåt, så känns det hemskt att veta att jag inte kan göra det längre. I alla fall inte på samma sätt, det sättet jag själv hade valt. Och det känns väldigt orättvist att de flesta andra människor kan träna på det sättet jag saknar mest, men väljer att låta bli. Det är dumt att låta bli, oavsett hur sjuk, otränad, spinkig eller överviktig man än är.

Det rekommenderas minst 30 minuters fysisk aktivitet 5 dagar i veckan, och det borde alla klara av. Även om det bara är småsaker och inte att lyfta vikter på gymmet eller vara ute och springa, så borde alla klara av 30 minuter fysisk aktivitet. Gå eller cykla hem från jobbet. Ta trapporna. Ligga i sängen lyfta benen. Allt går om man utgår ifrån sin egen kapacitet och grund.

Det enda sättet jag kan träna på nu är i alla fall väldigt skonsamt för kroppen, och jag kan anpassa det precis efter vad jag orkar från dag till dag. Medicinsk yoga, små övningar som stärker bålen och förbättrar balans och stabilitet, och små styrketräningsövningar för benen och små leder i händer och axlar. Det hjälper mig att må så bra jag kan, och förhoppningsvis stärker det immunförsvaret så att jag slipper en och annan förkylning eller annat. Visserligen är jag ju inte alls ute mitt ibland folk lika mycket nu som när jag jobbade, men jag stöter på en och annan bacill ändå. Och det räcker förmodligen att gå in på apoteket för att träffa ett gäng virus av olika slag.

Jag är som tur är inte sjuk särskilt ofta, om man räknar på det sätt som vanliga människor är sjuka. Ja, visserligen har jag kroniskt ryggskott, nackspärr, diskbråck, svår ledsmärta och en hel rad andra saker, men jag blir inte längre förkyld varannan månad. För bara ett par år sedan snittade jag på 6 förkylningar om året, men sedan jag började käka alla vitamintillskott så har det blivit en tydlig förbättring. Faktiskt klart märkbar, men de man köper på vanliga apoteket är oftast både dyrast och har minst mängd per tablett.

Jag tror att mängden frukt och grönt jag vräker i mig hade räckt gott och väl för de flesta, men jag tar inte upp näring lika bra som ni andra, och måste därmed äta tillskott av både det ena och det andra för att få samma effekt. Jag har inte alltid en sallad till maten, det är snarare ett undantag, men jag har alltid grönsaker i maten, käkar ofta enbart råa grönsaker till lunch och äter minst ett par frukter om dagen. Jag älskar frukt, och det är nog tur. Bara tanken på att käka snabbmat flera gånger i veckan, färdiga luncher i en liten kartong som man värmer i micron varje dag och en stor påse chips på helgen, får mig att känna mig mer sjuk än jag är. Vidrigt.

Inte bara går man med allra största sannolikhet upp väldigt mycket i vikt på en sån diet, man käkar alldeles för mycket salt och onyttigt fett – och det leder i sin tur till en massa fel. Högt blodtryck, blodådror som fylls med fett, brist på energi och faktiskt även näringsbrist. En del tycker att det låter konstigt med tanke på hur många kalorier man stoppar i sig med en sån diet, men kalorier och näring är inte samma sak. En kalori är en energienhet, näring är mer än så. Vitaminer, mineraler, aminosyror och fiber, allt vi behöver för att leva och växa. Näringsbrist innebär att man blir mer mottaglig för infektioner och kroppens funktioner rubbas, och det kan vara riktigt allvarligt.

Jag var ju och kollade hjärtat förra veckan, och de sa att allt såg bra ut. Det är en sån enkel sak att göra, och om man inte är helt frisk i övrigt kan hjärtat ta mycket stryk. Särskilt när man är som i min situation, att jag knappt kan konditionsträna och har för trasiga leder för att styrketräna tungt, så är det nog extra viktigt att ha koll på sitt hjärta och blodtryck. Och om man som så många andra gör, bara struntar i att röra på sig trots att man faktiskt kan och borde, så är det också viktigt att ha koll. Det behöver inte kosta pengar att träna, det mesta kan man göra helt gratis. Vill man ändå träna på gym så går det att få fysisk aktivitet på recept, och därmed få rabatt.

Gym

Jag brukade gilla att lyfta tungt. Man får en så himla härlig adrenalinkick av det, och man är hög på endorfiner länge efteråt, och även på lång sikt. Vårdguiden skriver lite om alla positiva effekter av att röra på kroppen, och det för med sig fördelar bortom bara det kroppsliga.. Så länge man lyfter rätt är det ju inte ett dugg farligt att lyfta tungt, men för mig med usel bindvävsstruktur och instabila leder så kanske det aldrig var rätt – även om jag inte visste det förrän för bara några år sedan. Visserligen borde jag aldrig ha gått på gymnastik när jag var liten heller, jag borde ha haft korsetter och ortoser redan som tonåring, och jag borde ha fått ett träningsprogram för att öka stabiliteten. Jag borde ha fått veta att jag var sjuk.

Men vi får aldrig veta vad som händer i morgon, om vi blir sjuka, om hjärtat strejkar eller om något annat händer som gör att livet tar en helt annan vändning. Därför är det så viktigt att ta hand om sin hälsa så gott man kan, så länge man kan. Med rätt mat, rätt tillskott om det behövs, med rätt sorts träning – kort och gott, en så hälsosam livsstil man kan. Så många människor tar det inte på allvar. Det är viktigt!

Det finns inga mirakelkurer, för i så fall hade ju alla varit friska och normalviktiga. Tidningarna skriver om hur man tappar si och så många kilo till midsommar eller hur man blir av med julfläsket, men allt det där är ju tillfälliga, ohållbara lösningar. Visst kan det vara bra att kickstarta sin viktnedgång om man har några kilo för mycket, men så länge man inte förändrar sin livsstil på det stora hela så kommer kilona tillbaka. Garanterat. Som sagt, man vet aldrig hur livet kommer att se ut om en vecka, en månad eller om ett år. Ta hand om dig så gott du kan medan du faktiskt kan. Det kanske inte känns så nu, men om du var i min situation kanske du också hade saknat att kunna jogga.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/04/livet-kan-forandras-redan-i-morgon/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.