Nya regler för ersättning av SJ

SJ ändrar sina regler vad gäller ersättningsgarantin. Nu ska man bara få tillbaka 25% av vad man betalat för biljetten om man blir mer än en timme försenad, oavsett vad det är som har orsakat förseningen. Enligt vad Maricka Berggren, presskommunikatör på SJ säger till Aftonbladet, så får i alla fall jag intrycket av att de skyller på kunderna – att det skulle vara vad resenärerna vill.

– Branschen har kommit överens om att införa en gemensam resegaranti som gör att vi kan hantera alla kombinationsresor med tåg lika. Sedan är det också en bakomliggande orsak att det har varit väldigt många kundönskemål om att få ett enklare regelverk och en snabbare hantering. Det har varit väldigt komplext tidigare.

Vilket okvalificerat skitsnack, så är det ju inte alls. Man har som resenär 3 månader på sig att ansöka om ersättning av SJ vid försenad resa, och då kan man ju tänka sig att SJ behöver ungefär lika lång tid på sig. Om de inte helt och hållet sjabblar bort ansökningar som de gjorde med min – de ljög dessutom om det.

Jag sökte om ersättning på sommaren – den första gången. Första gången jag kontaktade kundtjänst för att få reda på varför jag inte fått något svar ännu var i december, och jag fick svar en månad senader. Då sa de att ärendet var handlagt och klart i början av september, men jag hade ju inte fått några pengar, så jag svarade. Då bad de om ursäkt för ”felskrivningen”, och påstod att en insättning hade gjorts i början av januari och att den skulle ha varit på mitt konto inom en vecka.

Tåg

Skickade en skärmdump på alla insättningar till mitt konto under perioden, och där fanns inte några pengar från SJ. Då fick jag till svar att jag skulle ha pengarna på mitt konto inom en vecka – och nu är vi redan i mitten av februari, för de tog veckor och månader på sig att svara ibland. De hade alltså inte ens gjort insättningen, trots att de påstod sig ha gjort det vid två tillfällen.

Dessutom behövde jag skicka in alla detaljer om resan och ansöka på nytt för den resa som blev försenad, för de hade inte ens kvar uppgifterna. Jag hade inte fått en spänn om jag inte hade haft kvar varenda detalj, sex månader efter jag ansökt. De bekräftade ju att det var att anse som min andra ansökan i samma ärende, och en del av mina frågor ignorerade de helt. Uselt.

Så, vems är felet att det har tagit tid och varit komplext? Inkompetensen hos de som arbetar på avdelningen som sköter ersättning vid förseningar? Kundernas? Jag röstar på det första alternativet. Klart som fan att kunderna inte vill att det ska gå till på det här sättet, men det är ju SJs eget fel. Jag bojkottar SJ i allra högsta mån.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/04/nya-regler-for-ersattning-av-sj/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: