5 anledningar att äta gröt

Jag såg en gammal artikel i Expressen i dag, och det handlar om alla goda anledningar till varför man bör äta gröt. De hade listat de här fem anledningarna:

 1. Du blir mätt längre. All fiber som havregryn innehåller gör att du håller dig från överdrivet småätande mellan måltiderna. En studie från 2014 som publicerades i Nutrition Journal visade att deltagare som åt havregrynsgröt kände sig mätta längre än de som åt samma portion av honungssötade flingor.

 2. Sänker kolesterolvärdet. Mat med hög fiberhalt gynnar kolesterolnivåerna, och havregrynsgröt är inget undantag. De lösliga fibrerna i havregrynen hjälper till att minska kroppens upptag av det ”dåliga” kolesterolet, som kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke. En kopp kokt havregrynsgröt innehåller hela fyra gram fiber – nästan lika mycket som finns i ett äpple eller en kopp med kokt brysselkål.

 3. Minskar risken för cancer. Fiberrika livsmedel av fullkorn – inklusive havregryn – har visat sig minska risken för kolorektal cancer. En översyn från 2011 i British Medical Journal visade att risken för kolorektal cancer var 20 procent lägre för personer som konsumerade 90 gram mer fullkorn varje dag.

 4. Hjärtskyddande växtkemikalier. Havregryn är rik på lignaner – en växtkemikalie som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Lignaner finns också i andra livsmedel som linfrön, broccoli och aprikoser.

 5. Billigt. Du kan köpa en stor påse för bara några tior – och en portion kostar mindre än två kronor. Det betyder att havregryn kan göra så att både mage och plånbok känner sig nöjda.

Havregryn, gröt

Ja, det stämmer säkert. Men de har helt bortsett från den där lilla detaljen att gröt är helt enkelt oätligt, det stod inte ett ord om det. Jag skrev för inte så länge sedan om hur jag har försökt lära mig käka gröt med oändligt många tillagningssätt och tillbehör – det går bara inte. Jag gnager hellre brysselkål och broccoli i oändlighet än att äta en portion havregrynsgröt – eller någon annan sort heller, för den delen. Om man nu skriver en hälsorelaterad artikel om gröt kan man väl ändå nämna några nya tips på hur man ska få ner den i magen utan att kräkas?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/09/5-anledningar-att-ata-grot/

2 kommentarer

  • Farsanseptember 7, 2015 kl. 19:42
  • Svara

  Det där måste vara en planterad artikel från Axa eller liknande. Det står om havre i varenda punkt. Ingen trovärdighet alls. Hur kan gröt vara så jävla vidrigt och havrekakor så gott?

  1. Bra fråga, å andra sidan blir det mesta (utom gröt) gott med smör och socker. De brukar alltid skriva när en artikel är sponsrad av något företag (i dag var det en artikel om hur mycket bättre näring det är i ångkokt mat, sponsrad av Electrolux), men jag såg inget sånt på den här.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.