Dags för kondition

Har börjat träna kondition nu igen, första veckan sedan sjukhusvistelsen tidigare i somras. Jag kan inte springa eller ens jogga eftersom jag knappt ens kan gå ibland. Jag kan inte simma bröstsim på grund av nackproblemen, vattnets motstånd ger axlarna och fingrarna skador, och jag simmar inte tillräckligt fort på rygg för att det ska bli någon konditionsträning av det hela. Så vad gör jag? Jo, jag cyklar.

Har ju cykelförbud på helt vanliga cyklar, det är för instabilt och pajar både handleder och axlar, så jag är tvungen att ha en motionscykel i lägenheten. I den väldigt lilla lägenheten som redan är full med rullstolar, kassaskåp och bokhyllor. Och jag kan inte cykla mer än i några minuter innan det gör för ont i knäna. Och i sittbenen i röven – varför kan ingen göra en sadel som är skön att sitta på?

Hur som, jag cyklar så fort jag orkar med inte alltför mycket motstånd för knänas skull, och kör i tvåminutersintervaller. Det är dessutom det bästa sättet att få en hyfsad kondition för hjärtats skull, och det tar inte särskilt lång tid. Inte för att tid är något problem, men det är helt klart bättre att träna i 21 minuter och maxa pulsen än att försöka gå i en timme och inte alls få samma puls.

Hade jag kunnat jogga eller springa hade jag gjort det i tvåminutersintervaller i stället (jobba så mycket man orkar, gärna till maxpuls i två minuter, vila i en minut, upprepa 7 gånger), för det är dötråkigt att sitta på en motionscykel. Mycket trevligare att vara ute. Dessutom är intervallträning bättre för fettförbränningen om man nu vill bli av med lite vikt, men det är jag inte ute efter. Vill bara vara lite friskare.

Träningscykel

Jag har i alla fall förmodligen världens sämsta kondition, men det går fort framåt med intervallträning. 5 intervaller med 1 minut första dagen, 3 intervaller med 2 minuter och 2 intervaller med 1 minut andra dagen, och så öka en minut eller så tills jag är uppe i 7 gånger 2 minuter. Och när man har kommit upp i ”maxdos” så har man medvind, för då blir det lättare och lättare.

Visst fan gör det ont, men gör jag inget dör jag väl av hjärt- och kärlsjukdomar innan jag är 40. Nu är det visserligen bara torsdag, men jag har kört alla dagar hittills den här veckan (förutom i dag – än så länge), och har tänkt köra måndag till fredag, plus medicinsk yoga och lite styrkeövningar för att stabilisera lederna. Jag har tänkt vara ledig på helgerna när R också är ledig, om han inte är borta. Allting tar ju väldigt mycket längre tid när man har förbannat ont eller knappt kan gå eller hålla i något, så de 25% jag inte har sjukersättning på går helt och hållet åt till att ta hand om kroppen för att inte bli sämre.

Visserligen har jag tränat medicinsk yoga nästan varje dag sedan jag slutade med bassängträningen i våras, men det gör ju inte ett dugg för pumpen, och kondition är ett måste. Maxpuls. Och utan ett friskt hjärta spelar det faktiskt ingen roll om jag orkar stå ett par minuter i en viss position, eller om jag kan gå.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/09/dags-for-kondition/

1 ping

  1. […] Seg och slö månad. Bodde på lantstället så länge det var varmt. Väl hemma igen började jag träna efter sommaruppehållet. Hade strul med datorn och irriterade mig att kylskåpet varit trasigt i […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.