Dyr lokalbuss?

R åkte ju tåg ner till Göteborgstrakten i går, och när han kommit fram fick jag ett sms:

Tåget kostade 249 spänn. Lokalbuss: 62.

Visserligen var tågresan väldigt billig, det var det långsamma tåget, inte X2000 eller något annat snofsigt, men när man jämför priserna så här så ser det ut att vara svindyrt att åka buss. Kollade vad det kostar att åka en enkelresa med lokalbuss en kort bit här i stan, och det var inte någon stor skillnad. Men det är ju inte dyrt egentligen. Jag hör till dem som har bott i andra län och därmed tycker att ett månadskort i Stockholm är jäkligt billigt. Särskilt med tanke på hur mycket man får för det. Och det där argumentet om att det är dyrt om man bara åker några få stationer fram och tillbaka när man jobbar känns ju inte så relevant när folk inte tar med de faktiska kostnaderna för bilresor.

Inköp, värdeminskning, parkering eller garage hemma (bara en garageplats kan kosta lika mycket som flera månadskort), parkering vid arbetsplatsen (i stan uppemot 400 spänn per dygn eller 90 kronor per timme). Bensinen är bara en liten del av kostnaden. Och om man nu tycker att det är så dyrt att köpa en enkelbiljett eller månadskort och man inte åker särskilt långt eller mycket, så går det alldeles utmärkt att cykla. Stan är inte stor, till och med jag kan cykla från min förort till city på rimlig tid, och kan jag så kan de flesta andra också. Det handlar om bekvämlighet.

Buss

Lägger man ihop alla de där kostnaderna för vad det kostar med bil i stan så blir det ju inte alls billigare att ta bilen, även om det låter dyrt med en enkelresa med lokalbuss. Det är faktiskt till och med väldigt billigt att åka med kollektivtrafiken. Har för mig att det kostade dubbelt så mycket där jag bodde tidigare, men man hade inte ett obegränsat antal resor varje månad. Det saknades en eller två för att man skulle kunna ta sig till och från jobbet om man jobbade fem dagar i veckan. Det är dessutom väldigt många år sedan, och i ett angränsade län till Stockholm – inte på vischan.

Nä, jag fattar inte varför folk klagar, särskilt inte om man faktiskt har ett jobb. Lyxproblem. Perspektiv saknas. Vi är i Sveriges största stad, och en tusenlapp i månaden för miljövänliga resor är ingenting, dessutom kan man ge bort/sälja/låna ut sitt månadskort. Jämfört med att åka färdtjänst är både tunnelbanan och pendeltågen oerhört punktliga och många gånger mycket mindre besvärliga, märkligt nog. Men lika billigt.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/09/dyr-lokalbuss/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: