Klotter och sanering

Jag är så jävla less på folk som klottrar. Det finns en liten gångtunnel som är kanske 20 meter lång, på vägen mellan mitt hus och centrumet i min lilla förort. Det är nästan alltid klotter där, allt från fula oläsliga taggar till diverse extrema utspel som ”Vit makt”, ”Kött är mord” eller ”Avskaffa patriarkatet”. Det är aldrig några snygga bilder, bara skräp. Och inte får det stanna kvar länge heller, för Stockholms stad är där och tvättar bort det varje vecka.

De skapar helt enkelt en ny duk för de extrema dumskallarna att klottra på, och det måste kosta en jävla massa pengar. Och dessutom skulle jag tro att det inte är så bra för miljön heller – varken färgen i sprayburk som klottrarna använder, eller medlet som används för att tvätta bort skiten med. Det rinner rakt ner på gräsmattan bredvid. Samtidigt så måste de sanera, eftersom sprayfärg täpper till porerna i betongen, och om fukten inte kan släppas ut så kan betongen sprängas sönder på vintern. Bron blir helt enkelt skadad och det kan kosta mängder i underhåll.

Klotter och grafitti

Ska det vara så jävla svårt att låta bli att förstöra stan? Och ska det vara så jävla svårt att fatta att det kostar varenda människa i stan pengar, att ta bort det? För det tags bort, ofta och effektivt. Vad vill man åstadkomma med sitt klotter egentligen? Tror de att det är någon som faktiskt bryr sig om de extrema små budskap som sprids? Jag har aldrig hört någon annan säga att det är något annat än fult, löjligt och jävligt onödigt.

Om det är samma ställen som saneras vecka efter vecka, som till exempel i min lilla gångtunnel där klotter egentligen inte stör någon, varför inte försöka göra en annan yta på betongväggen i stället, så att de slipper lägga pengar på sanering och till slut en förstörd bro? Äh, jag fattar inte. Sluta med ert jävla löjliga klotter, och gör något åt ytan i stället för att sanera jämt och ständigt. Varför inte trä, till exempel?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/09/klotter-och-sanering/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.