Parched corn

I går försökte jag mig på att göra egna parched corn! Det är såna där rostade majskorn man kan köpa i naturgodishyllan, ganska stora och ofta kryddade med något mer än salt. Jag hade inte hittat något bra recept med vilken majs från våra vanliga mataffärer man kunde använda sig av, så jag gjorde bara lite grann ifall det skulle bli helt åt helvete.

Helst ska man tydligen använda sån där rödaktig majs, men jag hade bara vanlig gul sockermajs. Mjölmajs kanske är bättre, jag har ingen aning, men de blev inte helt lyckade på första försöket. Det går i alla fall inte att använda den sorten man gör popcorn av till parched corn, för de poppar ju när de värms på. Först torkade jag majsen i ugnen i förrgår och lät den stå framme så att den skulle bli helt torr, men jag vet inte om det var helt rätt – jag har läst ett recept där man använder torkad majs, och ett där man använder torkad majs som sedan fått ligga i blöt.

Sen i går hettade jag upp lite olja i en stekpanna och fräste på majskornen i några minuter under omrörning, och tanken var att de skulle svälla lite och bli bruna. De blev bruna, men någon skillnad i storlek blev det inte. Eller jo, kanske en aning, men inte alls som de parched corn man ser i godishyllorna – de är ju gigantiska i jämförelse. Hällde av dem på papper och torkade bort det mesta av oljan, sen ner i en burk med salt och cayennepeppar och skaka om.

Parched corn, rostad majs

Smaken blev helt okej, men en del majskorn blev lite beska. Man ska helt säkert använda en annan sorts majs, eller i alla fall inte använda den sorten jag provade med som varit fryst. Färsk sockermajs är nog bäst, det borde finnas i affärerna nu. Ska köpa en och testa att torka hela majskolven för att se om det funkar bättre, och så ska jag prova att rosta torkade majskorn som fått ligga i blöt, men jag vet inte riktigt om det är rätt sorts majs ändå. Någon parched corn-expert som kan tipsa om vilken majs som är bäst för ändamålet?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/09/parched-corn/

1 ping

  1. […] med och handlar. Borde vara gott med ostpulver på popcorn, till exempel. Eller ännu hellre parched corn, när jag nu kan tänkas lyckas med något sånt. Någon som håller på information om ostpulver […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.