Dumma kommentarer och ignoranta människor

Jag blir sällan näthatad. Det är aldrig någon som skickar hatmail eller elaka kommentarer, men något jag får mycket av är riktigt dumma kommentarer. Dumma som i idiotiska, som visar på att personerna antingen inte fattar vad ett funktionshinder är, eller inte vet att det finns osynliga och ovanliga sjukdomar som påverkar så mycket att man är sängliggande vissa dagar. Som när jag skrev min senaste debattartikel i Expressen, som handlade om städdagar i bostadsrättsföreningar.  De kommentarer jag visar här är bara skärmklipp från artikeln, vem som helst i hela världen kan alltså se precis vem som skriver vad, det är alltså ingenting jag fått skickat till mig privat. Första stycket började så här:

I helgen var det städdag i bostadsrättsföreningen där jag bor. Jag har en osynlig sjukdom som orsakar en hel del smärta, så jag kan inte hjälpa till

Artikeln i sig handlade om hur en del bostadsrättsföreningar ger medlemmar som inte är med på städdagarna det onda ögat när de ser att man inte medverkar, eller ifrågasätter sånt som de inte har ett dugg med att göra – i det här fallet min osynliga sjukdom (som inte är så osynlig om jag har alla ortoser, rullstolar och specialsängar). Jag skrev också ett par förslag om hur jag tycker att städningen borde skötas i stället för att tvinga ihop alla, för det finns flera som vill hjälpa till så länge de slipper det sociala. Och så får jag en del kommentarer jag blir riktigt mörkrädd av. Vi börjar med den kommentar Caroline Silverudd Lundbom lämnade, hon är ordförande i en bostadsrättsförening.

Kommentar Expressen Caroline Silverudd Lundbom

Ja, alltså… Jag skrev ju att jag inte kunde vara med och hjälpa till, och hon dömer genast. Nypa rododendron, med mina händer som ibland är så dåliga att jag inte kan öppna kylskåpet eller öppna ett mjölkpaket? Nej, skulle inte tro det. Det skulle inte vara ett dugg trevligt att umgås eller dricka en kopp kaffe och ”snacka lite skit” med någon som uttrycker sig så här när jag redan har förklarat att jag inte kan vara med på grund av min sjukdom. Det enda alla människor i en bostadsrättsförening har gemensamt är att de bor i samma område, och vad pratas det ofta om? Jo, om föreningen och om grannarna. Sen har vi Ulla Norstedt, som säger att jag inte är friskriven bara för att jag har ett handikapp.

Kommentar Expressen Ulla Norstedt

Hon tycker att jag får stå ut med de onda blickarna, och frågar hur jag skulle göra om jag bodde i villa. Öhh… Hur skulle jag ens kunna bo i en villa om jag inte hade någon som gjorde precis allt? Min förening vet att jag har ett funktionshinder, eftersom jag har bostadsanpassning. Men det slutar inte där. Hon kommer med ett förslag (efter att jag svarat på den tidigare kommentaren om att jag inte ens kan nypa blommor); att jag ska göra kaffe och fixa fikabröd och bjuda på. Dessutom anser hon att jag ska skämmas – bära hundhuvudet – som inte är med.

Kommentar Expressen Ulla Norstedt

Det är fullständigt vidrigt hur folk uttrycker sig så här gentemot folk som är sjuka eller handikappade. De här är kommentarer som är fullt synliga för alla som läser artikeln, så jag tror inte att de här människorna ens förstår hur illa det är. Inte bara stigmatiserar de funktionshinder och osynliga sjukdomar, de uttrycker sig dessutom nedvärderande och väldigt ignorant. Varför i helvete skulle jag vilja visa min ”goda sida” och ”hamna i bättre läge” hos dessa människor, eller ens utsätta mig för att vara i samma område som folk som har de här åsikterna?

Sånt här hör och läser jag ofta. Det är patetiskt. Jag trodde att människor 2015 var så pass medvetna och moderna att de förstår att man kan vara sjuk utan att det syns hela tiden, och att det är väldigt opassande att uttrycka att man borde skämmas eller ha dåligt samvete bara för att man är funktionshindrad. Hur kan de ens tro att jag, eller någon annan med ett funktionshinder, har lust att lära känna mina grannar när det ofta är så här vi bemöts? Fattar de verkligen inte? Jag hör mängder av riktigt idiotiska kommentarer, väldigt ofta. Det är inte näthat, men det är väldigt läskigt att vi inte har kommit längre än till den här människosynen.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/11/dumma-kommentarer-och-ignoranta-manniskor/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • maria gnovember 29, 2015 kl. 22:17
  • Svara

  Ja det är inte klokt . Att dom inte skämmas. Hur behandlar dom då flyktingar som kommer hit med krigsskador . Det verkar inte klokt
  o luktar mobbning lång väg. Dom borde skämmas. Mvh maria.

  1. Jag tror att många inte ens förstår vad det är de säger! Det är rent ut vidrigt. Man får hoppas att de helt enkelt inte har grundläggande läskunskaper, och att de inte alltid dömer så snabbt.

  • Leonanovember 30, 2015 kl. 03:36
  • Svara

  Jag både förstår och håller med; det är både patetiskt och vidrigt att folk i allmänhet inte har kommit längre än så här.

  Jag har själv en helt osynlig smärtsjukdom och kan inte alls leva ett ”normalt” liv – och det enda som möjligen syns utanpå är att jag går långsamt (när jag alls går) och ibland haltar av smärtan. Dock har jag den ”fördelen” att jag är storväxt, ruskigt stark, och är fullt medveten om detta och dessutom vägrar att ta mer skit från någon, vilket besparar mig ”onda ögon” (jag tittar dessutom folk rakt i ögonen och då brukar ev. onda ögon komma av sig, av någon märklig anledning) när jag befinner mig i ”alla skall minsann hjälpa till”-situationer. Däremot pratas det säkert friskt bakom min rygg, men det sk**** jag helt i.

  Min mor är också osynligt sjuk och bor i Brf. Hon avskyr städdagar! Hon förstår heller inte varför man skall tvingas umgås med människor bara för att man bor i samma område! Hon skulle kunna utföra lättare sysslor men hon vägrar, b.l.a. med motiveringen att ”det betalar jag för att få utfört genom de månatliga avgifterna till föreningen”, samt ”jag vill inte!” Den lilla kraft hon har vill hon använda till sin älskade vovve och att fixa till sin lägenhet. Men hon har fått leva med att bli påhoppad och anklagad (!) av vem som än känt sig ha den rätten under många år i en annan förening!! Någon hon inte ens kände igen till utseendet kunde plötsligt få för sig att spy ur sig sin galla för att hon inte hjälpte till – utan att ens fråga efter orsaken.

  Själv har jag alltid bott i hyresrätt och där har aldrig någon kommit på den befängda idèn att försöka tvinga grannarna att umgås!! Inte heller kräver de att vi, förutom hyran, också skall bidra med tid och kroppsarbete……

  Att sedan dessutom komma med sådana uttalanden som de du visat är sjukt(!), enfaldigt och vidrigt. Att man – som du påpekar – ännu inte kommit längre i sitt sätt att se och bemöta sina medmänniskor får mig att önska att jag kunde bo i en grotta i ett mycket högt berg i Långtbortistan!

  1. Ja, fy! Det är självklart att man lägger sin lilla energi på sig själv när man är sjuk – ibland är det för jobbigt att ens prata med folk, men det är inte många som förstår det.

  • Anonymfebruari 9, 2016 kl. 07:27
  • Svara

  Åååh! Jag blir så arg så jag får hjärtinfarkt bara därför! Om det inte hade varit offentligt(där) så hade de åkt på en riktig verbal fetsmäll. Men vi tar det här, lika offentligt men ändå inte. Sådana otroligt självgoda vìdriga översittande pösmunkar! Inbilla sig inte att jag ens skulle sätta min fot i närheten av detta uppblåsta patrask till fiiina socitetspack.
  Eller jo kanske, bara för att halka med det skållheta kaffet i deras urringning.

  1. De har nog inte fattat riktigt hur offentligt det blev när de först kommenterade! Inte konstigt att man låter bli folksamlingar där den här typen av människor finns..

  • Ulla Norstedtfebruari 10, 2022 kl. 13:47
  • Svara

  Man kan tolka mina svar som om jag skäller på dig, men så är det inte. Tycker du ”hänger ut mig” sökbart på internet (för jag hittade det). Men läser man stadgarna i Brf’en så har man ett medansvar för boendet. Kan man inte hjälpa till med gårdsstädningarna, så kan man göra annat. Inte bara ”gömma sig” för då tror de andra att man ”smiter” från sitt ansvar. Jag var inte elak, du tolkade mig som elak. Och dina följare tolkade mig som elak och ”pösmunk”. Det tycker jag mycket illa om att du lade ut mitt namn. Men jag står för vad jag skrev och jag skrev inte för att ge dig hundhuvudet vad du än tror. Jag vet att människor kan ha olika handikapp, men oviljan att vilja hjälpa till gillar jag inte. Man kan vilja hjälpa till även om man har handikapp och då finner man på något som man kan hjälpa till med. Och kanske kan du få en relation med dina grannar.

  1. Det kan man tycka, men här var alltså bara skärmbilder från vad Expressens hemsida. Jag tycker att vad du skrev var dömande och vidrigt, och det står jag för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.