Nyttig gurkmeja!

Jooo, apropå det där med juice, apelsiner och C-vitaminer i morse – jag ska börja äta lite gurkmeja varje dag. Kanske i juicen. Det har ju en antiinflammatorisk effekt som kan vara väldigt bra när man har EDS . Det är kurkumin som är det aktiva inflammatoriska ämnet, ett av de starkaste som finns. E100. E-ämnen kan minsann vara bra grejer! Det finns en artikel på Pubmed.gov om att kurkumin sägs ha likvärdiga smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper som Ibuprofen, och det finns inga kända bieffekter av att äta gurkmeja.

Ska kila förbi den asiatiska matvaruaffären om en liten stund och köpa ett litet lager färsk gurkmeja. Folk verkar använda torkad gurkmeja, men jag är helt säker på att jag har läst att den bör vara färsk – med skalet kvar. Dr. Feelgood har också tagit upp de positiva egenskaperna någon gång, och han sa också rå med skal. Han är naturligt väldigt skeptisk mot naturläkemedel och alternativ medicin, precis som jag, och därmed blir han även lite mer trovärdig när han säger att något skulle kunna underlätta.

Gurkmeja

Det är ju ingen bot eller något som kommer att lösa någons världsproblem, men om det blir lite mindre besvärligt med inflammationer och artros så är det ju inte ett dugg jobbigt att äta en liten bit gurkmeja om dagen. Får se hur det smakar att ha i juice, eller om det är lättare att bara skära den i småbitar och svälja ihop med lite olja och svartpeppar. Fett och piperin (som finns i svartpeppar) ökar tydligen absorptionen av kurkumin med flera hundra procent.

Jo, jag tar nog gurkmeja separat när jag tänker efter. Vill varken ha olja eller peppar i min fruktiga E330-njutning. Kan ju pudra i lite torkad gurkmeja i juicen, det skadar väl inte heller. Om ni ser någon med väldigt orangea händer framöver så är det säkert jag.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/01/nyttig-gurkmeja/

2 kommentarer

    • scytalejanuari 11, 2016 kl. 21:42
    • Svara

    När du nämner fett och peppar samtidigt så tänker jag att man kanske kan göra ett pålägg av det. Mixa ihop allt och bre på macka, på med grillad kyckling (låt karlsloken plocka rent en köpt färdiggrillad och lägg i burk i kylen) och nån grönsak. Eller använd som salladsdressing?

    1. Bra idé! Avokado poppar upp i huvudet – brukar ofta ha mosad avokado med lite salt, peppar och en skiva skinka som pålägg när jag äter en macka (eller som lättlunch), det går säkert med gurkmeja också. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.